Hírek, információk

Módosult a 2003. évi III. törvény

Az Országgyűlés 2017. június 15-ei ülésnapján elfogadta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény és az ehhez kapcsolódó törvények módosításáról rendelkező 2017. évi XCIV. törvényt. Ezzel a törvényhozó megteremtette a jogi lehetőségét a rendszerváltást megelőzően működött, az egykori állambiztonsági szerveknél keletkezett ún. titkosszolgálati mágnesszalagok Történeti Levéltár részére történő átadásának. Ezen felül, az állambiztonsági iratok kezelése mellett, mostantól az 1990. február 14-e után létrejött nemzetbiztonsági szolgálatok anyagai tekintetében is rendelkezik illetékességgel az Intézmény.

Együttműködési megállapodás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársai látogatást tettek a Nemzeti Gyászpark Látogatóközpontban.

Az előadások után Radnainé dr. Fogarasi Katalin főigazgató és Dr. Cseh Gergő Bendegúz főigazgató aláírták a két intézmény közötti együttműködési megállapodást.

Könyvbemutató - Meghívó

M E G H Í V Ó

Az
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a
Kronosz Kiadó
tisztelettel meghívja Önt az

Epizódok a titkok házából
A politikai rendőrség mindennapjai 1956 után
(Szerkesztette Okváth Imre és Palasik Mária)

című tanulmánykötetének bemutatójára.

A rendezvény időpontja és helyszíne:
2017. június 27. (kedd) 15 óra, ÁBTL aulája (Budapest VI. Eötvös u. 7.)


A megjelenteket köszönti
Cseh Gergő Bendegúz,
az ÁBTL főigazgatója és
Erőss Zsolt,
a Kronosz Kiadó igazgatója.


A kötetet bemutatja

Tudományos munkatársunk, Slachta Krisztina Ravennában tartott előadást

Levéltárunk tudományos munkatársa, Slachta Krisztina, előadóként vett részt a 4th Annual Conference of the International Federation for Public History 2017. június 5-9. között Ravennában megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáján. Előadását The Iron Curtain in Public History: Exhibition Sites Along the Former Austrian-Hungarian Border Zone címmel a Public History in Parks and Landscapes című panelben tartotta egy amerikai és egy brazil professzorral együtt.

Tanulmányi kirándulás a Történeti Levéltárban.

A Pünkösdi Teológiai Főiskola húsz hallgatója és oktatója tett tanulmányi kirándulást május 3-án, szerdán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Először Bikki István titkárságvezető adott tájékoztatót a levéltár működéséről és feladatairól. Beszélt többek között arról is, hogy mit rejthetnek azok a mágnesszalagok, amelyek 2018. június 30-a után válnak majd kutathatóvá. Ezt követően dr. Köbel Szilvia tartott előadást a pártállam és az egyházak 1945 és 1990 közötti kapcsolatáról. Végül a levéltár iratőrző raktáraiba is bemehettek, ahol a hallgatók néhány dossziéba is belenézhettek.

Oldalak