Beszámoló tudományos konferenciáról

Beszámoló tudományos konferenciáról

ÁLLAMBIZTONSÁG ÉS ELLENÁLLÁS: AZ ÁLLAMBIZTONSÁGI IRATOK KUTATÁSÁNAK ÚJ LEHETŐSÉGEI

Konferenciánk célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen az ellenkultúra, kulturális ellenzékiség és az állambiztonság viszonyáról, annak ábrázolásáról és megőrzési módjairól a levéltár iratállományához kapcsolódva. Arra kerestük a választ, hogyan rekonstruálhatóak a levéltár irategyütteseiből a szocialista korszak ellenkulturális gyakorlata és annak emlékezete, beleértve a képzőművészeti, zenei, vallási vagy tudományos tevékenységeket, mely művészek, csoportosulások kerültek az állambiztonság homlokterébe. A konferencia szükségképpen az ellenzéki művészet és ellenzékinek minősített közösségek kulturális emlékezetét és annak megjelenési formáit is érintette, és a „kulturális ellenállás” fogalmáról is közös gondolkodásra invitált.

A konferenciáról bővebben ide kattintva olvashatnak.

Témakörök: 
Konferencia

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára