Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub

A filmvetítések ingyenesek, az egyes alkalmak regisztrációkötelesek.


A 2023-AS ŐSZI FÉLÉV PROGRAMJA:

december 6. 17:00

Nem hagytak nyomokat
(Jan P. Matuszynski, 2021)

A Nem hagytak nyomokat olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is. Jan P. Matuszynski filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.

A film után a témáról Kollár János és Mitrovits Miklós történészekkel Pócs Nándor beszélget majd.

REGISZTRÁCIÓ


november 8. 17:00

Pannonhalmi szamizdat 1-2.
(Petényi Katalin-Kabay Barna, 2023)

A dokumentumfilm a pannonhalmi bencés kolostor életét mutatja be 1957-1963 között. Ismeretlen dokumentumok és az állambiztonság ügynökeinek jelentésein keresztül tárja fel a szerzetesek kiszolgáltatottságát a kommunista diktatúra egyházüldözésének. Megismerhetjük a házkutatások és állandó megfigyelések közötti hétköznapjaikat, és ezzel szembeni szellemi ellenállásukat, kapcsolataikat a Szociális Otthonban élő börtönviselt más szerzetesrendekhez tartozó papokkal, a titkos beöltözéseket és együttműködésüket Békés Gellért római vikáriussal. A film először fedi fel a szerzetesek illegális fordító és sokszorosító tevékenységét, a Pannonhalmi Szamizdatot, melyeket titokban juttattak el a spiritualitásra vágyódó budapesti fiataloknak.

A film utáni beszélgetésen Petényi Katalin és Kabay Barna, rendezők és Várszegi Asztrik, címzetes püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát lesznek a vendégeink.


október 11. 17:00

1945
(Török Ferenc, 2017)

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc 2017-ben bemutatott, fekete-fehér, többszörös díjnyertes filmdrámája, amelynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül amikor két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy titokzatos szállítmánnyal a falu vasútállomásán.

A vetítés után Török Ferenc filmrendezővel és a díjnyertes film alapjául szolgáló elbeszélés írójával, Szántó T. Gáborral beszélgetünk a korszak és a hasonló történetek megfilmesíthetőségéről.


szeptember 11. 17:00

Recsk 1950-1953 – Egy titkos kényszermunkatábor története
(Böszörményi Géza-Gyarmathy Lívia, 1988)

70 évvel ezelőtt, 1953 szeptemberében zárták be az egykori recski kényszermunkatábort. Levéltárunk az évfordulón megemlékezést szervez, és ehhez csatlakozik Bevetítés filmklubunk első őszi előadása is, amelyen Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza 1988-as dokumentumfilmjéből mutatunk be részleteket. A Recsk 1950-53 egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumfilm és hosszú évtizedek után ez volt az egyik első mű, amely megtörte az ötvenes években működő internálótáborok körüli hallgatást, és szélesebb közönséget is elért. A politikai, történelmi gyökerekig hatoló elemzésben volt rabok, volt ÁVH-s őrök vallomásaiból rajzolódik ki a tábor képe.

A vetítés után Bank Barbara történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjával beszélgetünk a tábor történetéről.


A 2023-AS TAVASZI FÉLÉV PROGRAMJA:

Június 24. 21:00 - Titkos történetek

A JÁTSZMA

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A film után a látottak valóságalapjáról és a hasonló állambiztonsági történetekről a film rendezőjével, Fazakas Péterrel, forgatókönyvírójával, Köbli Norberttel és Müller Rolf történésszel beszélgetünk.


Május 24. – Áldokumentumfilm vagy propaganda?

NEMZETI TRIP és ÍGY TÖRTÉNT

Halmos Ádám és Horváth Réka 2020-as filmje az 1956-os Budapestre visz. Bár a népfelkelést leverik, és Kádár végül eléri célját, hatalmas problémákkal kell szembenéznie rövid időn belül, amelyeknek megoldatlansága nem csupán hatalma, de a kommunizmus végét is jelentené. A megoldás a szovjetektől érkezik. A tervük, hogy kis mennyiségű LSD-t adagolnak az addigra teljesen kiépített budapesti ivóvízhálózatba, melynek rendszeres fogyasztása esetén a használója motiváltabbá, hosszútávon boldogabbá válhat: pont olyanná, amilyennek a rendszernek szüksége van.

Az áldokumentum film mellé egy hasonló alkotást vetítünk: Kolonits Ilona 1957-es, Így történt című filmje a Kommunista Párt Agitációs és Propaganda Bizottságának égisze alatt készült, és abban a forradalom alatt forgatott felvételeket propagandacélokra, az 1956-os eseményeket ellenforradalomként történő bemutatásra használták fel.

A filmek után a vendégük lesz Halmos Ádám filmrendező, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészek, akikkel az áldokumentumfilmek és a propaganda kapcsolatáról beszélgetünk.

REGISZTRÁCIÓ


Április 26. 17:00 – Zenészek a hatalom árnyékában

SOK HÚRON PENDÜLNEK

Almási Tamás 1982-es dokumentumfilmje a sokat emlegetett 1981-es tatai rocktanácskozáson készült és a zenész szakszervezet alakuló gyűlését mutatja be. A filmben a korszak magyar könnyűzenéjének számos sztárja is felszólalt a zenészek helyzetének javításáért, miközben az állami kultúrpolitika szerette volna megosztani a szakmát és szembeállítani őket a feltörekvő új hullámos, underground zenekarokkal.

A vetítést követően Menyhárt Jenő zenésszel és Takács Tibor történésszel beszélgetünk a látottakról.

REGISZTRÁCIÓ


Március 29. 17:00 – Emlékezés egy 50 évvel ezelőtti túszdrámára

TÚSZTÖRTÉNET

Egy határ menti kisvárosban a helyi parancsnok két kamasz fia lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban. Azért szánták el magukat erre a kétségbeesett cselekedetre, mert apjuk beosztása miatt nem kaphattak nyugati útlevelet. A lányok kivégzésével fenyegetőznek, amennyiben nem teljesítik követeléseiket: pénzt és egy repülőgépet kérnek a lányok életéért cserébe, hogy nyugatra mehessenek. A rendőrség lezárja a várost, a kollégiumot különleges osztag veszi körül. A villámgyorsan megvalósíthatónak vélt terrorakcióból öt nap lesz.

Gazdag Gyula 1989-es filmje az 50 évvel ezelőtti, 1973-as balassagyarmati túszejtést idézi fel és a vetítés után erről beszélgetünk vendégeinkkel, Hatala Csenge íróval, Végh József pszichológussal, korábbi túsztárgyalóval és Jasenszky Nándor ny. r. ezredessel, a Terrorelhárítási Központ, Társadalmi Kapcsolatok Osztályának a vezetőjével.

A filmalkotást biztosította a Nemzeti Filmintézet Köszhasznú Nonprofit Zrt.

REGISZTRÁCIÓ