Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közleménye

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közleménye

Budapest, 2017. június 22., csütörtök (OS) - A jogellenesen birtokolt állambiztonsági iratokra vonatkozó új törvényi szabályokról

    Az Országgyűlés az 1990 előtt keletkezett állambiztonsági mágnesszalagok levéltári átadása érdekében 2017. június 15-én módosította az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról szóló 2003. évi III. törvényt.
A módosítás érinti a törvény azon szakaszát, mely a Levéltár illetékességébe tartozó, de jogellenesen birtokolt iratok átadási kötelezettségéről és azok felhasználhatóságáról szól. A sajtóban megjelent elmarasztaló véleményekkel szemben ez a változtatás nem megtiltja, hanem – a most még hatályos törvényi rendelkezéstől eltérően – lehetővé teszi a jogellenesen birtokolt iratok bizonyítékként történő felhasználását. A ma hatályos törvény szerint az ilyen iratok "bíróság, vagy más hatóság előtt bizonyítékként nem használhatók fel".  A módosítás ezzel szemben csak azt tiltja meg, hogy az irat jogellenes birtoklója valamely tény igazolása céljából hivatkozhasson az ilyen iratra. Ez a megoldás felel meg annak a polgári jogi szabálynak, amely szerint "Felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat."
A módosítás indoka, hogy Magyarországon szabad bizonyítási rendszer van, így a bíróság vagy más hatóság dönt arról, hogy mit fogad el bizonyítékként és mit nem.

Témakörök: 
Hír