DOKUFILMKLUB - Ötvenhatos utak

DOKUFILMKLUB - Ötvenhatos utak

2022. február 2. szerda 17 óra

Helyszín: ÁBTL aulája

Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

 

Tősér Ádám filmje az 1956-os forradalom után a hazájukat elhagyó emberek sorsát követi nyomon. A személyes visszaemlékezések a megélt élményeken keresztül mesélik el, hogy mi minden állhatott a szülőhaza elhagyása melletti döntés hátterében, milyen veszélyekkel járt az országhatáron való átjutás, milyen nehézségek vártak a menekülőkre a határon túl, hogyan fordult feléjük a nyugati világ. A film abba is betekintést enged, hogy milyen lehetőségek voltak a hazatérésre, kit hogyan szorongatott a honvágy érzése, ki mennyire őrizte meg magyarságát. A korszak nemzetközi erőviszonyait, a Kádár-rendszer emigrációs politikáját, a nyugati országok menekültkérdéshez való viszonyát hazai és külföldi történészek elemzései árnyalják, e történet számos kevésbé ismert vagy hangsúlyozott vonatkozására hívva fel a figyelmet. Így például képet kaphatunk a nyugati titkosszolgálatok nézőpontjából az 1956-osokban rejlő veszélyekről, ahogy arról is, hogy „az ellenséges területre” való beépülés szempontjából a magyar állambiztonság számára milyen lehetőséget jelentettek a külföldre özönlő emberek. 

A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Tősér Ádám, a film rendezője és Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész.


A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényt az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, korlátozott létszám mellett tudjuk megtartani. A részvétel regisztrációhoz és oltási igazolványhoz kötött. Regisztrálni az ÁBTL honlapján lehetséges.

 

A rendezvényre történő regisztrációval Ön tudomásul veszi és elfogadja, hogy az ÁBTL a rendezvénnyel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli, tartja nyilván és tárolja Önről: név, email cím és IP cím, ahonnan a regisztrálás történt. Az adatkezelésre – a levéltári törvényen alapuló közművelődési és ismeretterjesztési tevékenység keretében – a rendezvény sikeres lebonyolítása céljából kerül sor. Ezek az adatok a rendezvényt követő három munkanap elteltével törlésre kerülnek, kivéve, ha azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez a továbbiakban is szükség van. A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a fényképes nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető honlapunkon a www.abtl.hu/adatkezeles címen.
 

Témakörök: 
Hír