DOKUFILMKLUB

DOKUFILMKLUB

A sólyom röpte

magyar dokumentumfilm 55’
(2018)

Időpont: 2019. április 3. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

   Egy forradalom alapjaiban tud megváltoztatni egy emberi sorsot, ilyen volt Kopácsi Sándor élete is. Kopácsi 1945-ben lépett be a Magyar Kommunista Pártba, és még ebben az évben rendőrtiszt lett. 1952-ben Budapest rendőrfőkapitányának nevezték ki. 1956. november 1-jén a Karhatalmi Bizottság őt választotta meg Király Béla, a Nemzetőrség parancsnoka helyettesévé a Kilián laktanyában. A forradalom leverése után, 1956. november 5-én Ivan Alekszandrovics Szerov szovjet hadseregtábornok tartóztatta le a sashalmi laktanyában, bár parlamenti képviselőként mentelmi joga védte. November 9-től négy napot a Szovjetunió nagykövetségének börtönné alakított alagsorában töltött más foglyokkal együtt.
   A Nagy Imre-perben Kopácsi Sándor hatodrendű vádlottként volt jelen, amelyben végül nem ítélték halálra. 1958 augusztusában – miután csaknem két évet töltött magánzárkában – Vásárhelyi Miklóssal került közös zárkába a Gyűjtő Kisfogházban, 1959 májusában pedig a Váci Országos Börtönbe vitték át. Itt Bibó Istvánnal és Rácz Sándorral osztozott egy szűk zárkán. 1963. március 25-én – az általános amnesztiával – nyerte vissza szabadságát. Ezt követően fizikai munkásként dolgozott, majd jogi diplomát szerzett, de végzettségének megfelelő munkát nem kapott. 1975-ben kivándorolt Magyarországról, és Kanadában telepedett le, ahol 1987-es nyugdíjba vonulásáig fizikai munkásként dolgozott. A rendszerváltás idején visszatért Magyarországra és részt vett Nagy Imre újratemetésén. Rehabilitálták, 1990-ben visszakapta rangját, majd nyugállományú rendőr vezérőrnaggyá, 1994-ben pedig altábornaggyá léptették elő. A sólyom röpte című filmben lánya segítségével elevenednek meg a sorsfordító napok.
   A vetítést követő beszélgetés vendége a film rendezője, Bánki Iván; beszélgetőtársa Takács Tibor, a Történeti Levéltár kutatója. Az est házigazdája Argejó Éva.

Témakörök: 
Esemény