DOKUFILMKLUB - KALEF - A Moszkva téri galeri

DOKUFILMKLUB - KALEF - A Moszkva téri galeri

magyar dokumentumfilm (2007)

2019. május 8. szerda 17 óra

Helyszín: ÁBTL aulája

Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

A „Kalef” az egykori Széll Kálmán tér „beceneve” volt. Az 1960-as években, mikor a teret hivatalosan Moszkva térnek hívták, az itt gyülekező, egymáshoz lazán kötődő fiatalok kalefosoknak nevezték magukat. A 30—40 főből álló társaság nem működött szervezett galeriként; tagjai szerettek zenét hallgatni, rock and rollozni, csajozni, fiúzni, házibulizni, piálni, valamint autóstoppozni — főleg a Balatonra és Lengyelországba. Már az 1960-as évek elején felfigyelt rájuk a belügyminisztérium, ellenségként kezelte őket, és megpróbált kőkeményen lecsapni rájuk, nem rettent vissza a legmegalázóbb módszerek bevetésétől sem, célja a „Kalef” szétverése volt. 1965 augusztusában a Népköztársaság nevében vádat emeltek ellenük. A terhelő bizonyítékokat a galeri tagok saját maguk szolgáltatták. Ugyanis a „Kalef” galeri holdudvarával együtt közel félszáz főt számláló társaságba a diktatúra belügyi elhárítása 1963 ősze óta folyamatosan ügynököket küldött, vagy ott ügynökökre lelt. Tizennyolc—húsz éves fiúkat és lányokat szervezett be és tett árulóvá, társaik feljelentőjévé.
   A bíróság az 1965 novemberében tartott nyilvános tárgyaláson hozta meg ítéletét. A „Kalef” galeri öt hangadója elleni legfőbb vád a folytatólagosan elkövetett izgatás volt. Büntetésük többhónapos szabadságvesztés, illetve kényszergyógykezelés. A szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztették. A hosszú állambiztonsági eljárás, a vizsgálati fogság, a vádemelés és az ítélet a „Kalef” galerit szétzilálta. Az eljárás közben néhányukról akaratlanul is kiderült, hogy a III/III-as csoportfőnökség beszervezte őket. Náluk nem, ám a többiek káderlapján tovább élt a „Kalef galeri tagja volt” megbélyegzés. Egyetemre, jobb munkahelyre nem vették fel őket. Idővel néhányuk illegálisan külföldre távozott.
   Kisfaludy András filmje Markó György Kalefről írt könyvének felhasználásával készült. A szerző korabeli dokumentumokból, a Történeti Levéltárban fellelhető egykori ügynökjelentésekből dolgozott. A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Kisfaludy András filmrendező és Markó György. Az est házigazdája Argejó Éva.

Témakörök: 
Esemény