DOKUFILMKLUB - Volt egyszer egy Országgyűlés

DOKUFILMKLUB - Volt egyszer egy Országgyűlés

(1989)

2021. november 3. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

A Kádár-korszak utolsó parlementi választására 1985-ben került sor. Ekkor először és utoljára az 1983-ban hozott új választójogi törvény értelmében már nem csupán a Hazafias Népfront delegáltjaira lehetett szavazni, hanem egyéni jelöltekre is. A hatalom erőszaktól sem mentes kontrollja azonban névlegessé tette a valódi választás lehetőségét. Az Országgyűlés összetételét továbbra is a párthoz hű képviselők határozták meg. A ciklus elején Kádár János ereje és hatalma teljében volt még. A parlament a szigorú pártfegyelem logikája szerint működik, ahol egyetlen egy ellenszavazat megrázó erővel bírt, és a házszabály szigorítását vonta maga után. A ciklus végére azonban nem csak Kádár került ki a hatalomból, de a kommunista rendszer is összeomlott. Az országgyűlés valódi viták fórumává vált és a visszahívás intézményének köszönhetően ellenzéki képviselők nyertek mandátumot. A film a korabeli képviselőkkel, a rendszerváltozás kulcsszereplőivel készült beszélgetésekben mutatja be, hogy milyen szerepet is játszott a demokratikus jogállam kereteinek kialakításában ez az intézmény, és hogy képes volt-e átlépni saját árnyékát.

Az október 3-i vetítést követő beszélgetésre vendégünk dr. Feledy Péter, a film szerkesztő riportere.

 

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényt az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, korlátozott létszám mellett tudjuk megtartani. A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken keresztül lehetséges.

A rendezvényre történő regisztrációval Ön tudomásul veszi és elfogadja, hogy az ÁBTL a rendezvénnyel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli, tartja nyilván és tárolja Önről: név, email cím és IP cím, ahonnan a regisztrálás történt. Az adatkezelésre – a levéltári törvényen alapuló közművelődési és ismeretterjesztési tevékenység keretében – a rendezvény sikeres lebonyolítása céljából kerül sor. Ezek az adatok a rendezvényt követő három munkanap elteltével törlésre kerülnek, kivéve, ha azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez a továbbiakban is szükség van. A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a fényképes nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető honlapunkon a www.abtl.hu/adatkezeles címen.

Témakörök: 
Hír