e-kutatás a Levéltárban

e-kutatás a Levéltárban

Tisztelt Kutató!

Örömmel értesítjük, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára lépést tartva a korszerű levéltári szolgáltatásokkal – egyelőre kísérleti jelleggel – útjára indítja az online kutatást. Annak érdekében, hogy mielőbb elérhetővé tegyük iratanyagunk online módon történő kutatását, egyelőre egy ideiglenes változattal biztosítjuk az e-kutatás lehetőségét, amit a későbbiekben folyamatosan tovább fejlesztünk. Az online kutatás révén – a levéltári iratanyag előkészítésére vonatkozó jogszabályok betartása mellett – a kutatók számára elérhetővé válik az általuk kikért digitalizált iratanyag Levéltár falain kívül történő kutatása, vagyis a Levéltár által digitalizált dokumentumok hely és időkorlátozás nélkül kutathatóvá válnak.

Az online kutatási felület 2020. december 14-től a Levéltár honlapján keresztül, egy e-kutatói regisztrációval érhető majd el. A regisztrációt az ekutatas.regisztracio@abtl.hu email címre küldött kérelemmel lehet igényelni.

Az e-kutatás bevezetésével a jelenleg már digitalizált dossziék azonnal kikérhetők online módon is. A kutathatóvá tétel érdekében a Levéltár iratanyagának digitalizálása folyamatosan zajlik, természetesen figyelembe véve a kutatói igényeket is.

Az e-kutatás rendje nagyon hasonlít majd a digitalizált dokumentumok kutatótermi használatához. A kutatási témával kapcsolatos levéltári anyag kiválasztása főként a Levéltár honlapján közzétett elektronikus segédletek, valamint az ABTLINFO kutatói változatának használatával, részben pedig az iratokat előkészítő referensek közreműködésével történik.

A rendszer januári bevezetésekor az online kutatási felületen közzétett kérőlapon egyszerre három, levéltári jelzettel megjelölt dokumentum kérhető ki. Az online kutatási felületen csak a dosszié formátumú iratokat tudjuk a kutatók rendelkezésére bocsátani, vagyis a szálas iratok kutatása továbbra is a kutatótermünkben, jelenléti formában történik. A nem dosszié formátumú iratanyag kikérésére egy későbbi fejlesztés után lesz majd lehetőség.
Abban az esetben, ha a kikért dossziék már elérhetőek digitalizált formában, és előzetesen átestek az adatvédelmi ellenőrzésen, akkor az egy kérőlapon kikérhető iratokat a referens legkorábban három munkanap elteltével teszi hozzáférhetővé a kutató számára. Abban az esetben, ha a kérőlapon olyan dokumentum is van, amelyet még nem digitalizáltak, vagy még nem készítettek elő kutatásra a Levéltár munkatársai, esetleg a kért iratanyag nem tartozik a kutatás témakörébe, akkor az előkészítési idő meghosszabbodhat, de erről a referens minden esetben tájékoztatja a kutatót.

A Levéltár munkatársai a kutató által kért iratanyagot egy olyan elektronikus tárhelyre töltik fel, amely felhasználói azonosítás után csak az arra jogosult felhasználó számára érhető el. Ezért hangsúlyozottan kérjük, hogy azonosító adatait ne adja meg másik személynek.

Az elektronikus tárhelyre feltöltött dosszié egy megtekintésre optimalizált mezőben lesz olvasható, az irat letöltése és további felhasználása csak a digitálisan megrendelt másolat esetében lehetséges.

Az elektronikusan kutatott iratanyagról online formában digitális másolat is kérhető, amelynek elkészítését követően – éppúgy, mint a papír alapú fénymásolat megrendelése esetében –, a Levéltár elektronikus számlát állít ki, amelyet a kutató átutalással rendezhet. Ezt követően a digitális másolatokat az e-kutatás honlapra töltjük fel. A másolati díj megegyezik a jelenlegi reprográfiai díjtételekkel, melyek a Levéltár honlapján is elérhetőek.

A kutató mind az online kérőlap, mind a digitális másolat megrendelőlap beérkezéséről automatikus e-mail visszajelzést kap a regisztráció során megadott e-mail címére. Kérjük, ezen automatikus válaszokra ne reagáljon, elektronikus leveleit a jövőben is a referense hivatalos e-mail címére (vezeteknev.keresztnev@abtl.hu), illetve az info@abtl.hu címre küldje. Online módon megtekinthető iratanyagot csak az ABTL e-kutatás honlap kérőlapján igényelhet, személyesen vagy papír alapú kérőlapon nem.

Az online kutatás működését a tájékoztató levelünkhöz csatolt fájlból ismerheti meg.

A szolgáltatás a www.abtl.hu weblapunkon az e-kutatás menüponton keresztül, vagy a https://ekutatas.abtl.hu címen érhető el. A szolgáltatás használhatóhoz a segédlet linkre kattintva talál tovább információt

A Történeti Levéltár munkatársai azt remélik, hogy az online kutatás lehetősége a tudományos kutatók munkáját nemcsak a jelenlegi pandémiás időszakban, hanem hosszú távon is hatékonyabbá, eredményesebbé és nem utolsó sorban kényelmesebbé is tudja tenni.

Visszajelzéseit, tapasztalatait, segítő javaslatait továbbra is szívesen fogadjuk.

Jó munkát kívánnak a Történeti Levéltár munkatársai!

Témakörök: 
HírInformációA Levéltár működése