Egy atomkatasztrófa emléke

Egy atomkatasztrófa emléke

Harminchét évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az egyik legsúlyosabb nukleáris baleset az emberiség történetében. A katasztrófa emlékének megőrzésére 2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy különleges adatbázist hoztak létre, amelyben eredeti levéltári források révén idézték fel a nukleáris baleset történetét és hazai következményeit.

Az akkori Szovjetunión belül az ukrán-belorusz határon álló erőműben bekövetkezett szerencsétlenség nem csak környezetvédelmi, de világpolitikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű eseménye volt a hidegháború utolsó éveinek. A baleset Európa-szerte komoly ­− bár máig vitatott mértékű − egészségügyi veszélyhelyzetet teremtett, de a késő kádári korszak amúgy is ellentmondásos tájékoztatáspolitikájában is komoly működési zavarokat okozott. Az események máig a magyar katasztrófaelhárítás és a tömegtájékoztatás bohózataként/tragédiájaként élnek a hazai köztudatban.

Az alkalomra elkészült honlap egy nyomtatásban is napvilágot látott forráskiadványban szereplő dokumentumokból közölt egy válogatást, melyhez kiegészítésül korabeli fényképeket és a katasztrófáról készült dokumentumfilmeket is összegyűjtöttek, egyben felhasználták Várai Mihály fotóriporter képeit.

További részletek a Csernobil archívumban

Témakörök: 
Hír