A kormány döntött arról, hogy a titkosszolgálati mágnesszalagokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának átadja.

A kormány döntött arról, hogy a titkosszolgálati mágnesszalagokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának átadja.

Lázár János kancellária miniszeter 2017. március 9-én tartott sajtótájékoztatóján ismertette az átadás ütemezését. A rendszerváltozást megelőzően, a Belügyminisztérium által keletkeztetett titkosszolgálati lyukkártyákon, mágnesszalagokon és elektronikus adathordozókon rögzített minősített adatok levéltári kezelését lehetővé tevő átadást az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára számára 2017. június 30-áig kell az emberi erőforrások miniszterének és a belügyminiszternek végrehajtania. Az átadandó adatállomány a G, H, illetve a K nyilvántartások. Az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében lévő adathordozók átadására pedig 2017. július 1-jéig kell a rendszerváltást megelőzően keletkezett adatok és információk tekintetében sort keríteni. A rendszerváltást követően a nemzetbiztonsági szolgálatoknál keletkezett adatokat kezelő Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáránál a nemzetbiztonsági iratok áradásával megnövekedett feladatok ellátásához a szükséges jogi és infrastrukturális feltételeket június 30-ig kell megteremteni, 2018. június 30-ig pedig gondoskodni kell a titkosszolgálati adathordozókon tárolt adattartalmak minősítésének a felülvizsgálatáról.

Témakörök: 
Hír