Novemberi Kávéház

Novemberi Kávéház

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken. Novemberi rendezvényünkre külső kutatóink közül Pál Istvánt, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék adjunktusát hívtuk meg, hogy számoljon be legújabb kutatásairól.

A következő előadás 2021. november 11-én 17 órakor kezdődik az ÁBTL aulájában (Budapest VI. ker. Eötvös utca 7.)

 

Pál István
Emberünk a BBC-nél. ”Strasser Hilda” tündöklése és bukása

Ahogy 1949 végén Edgar Sanders brit üzletember letartóztatásával mélypontra jutottak a pár évvel azelőtt még bíztatóan formálódó magyar–angol kapcsolatok, a brit kormány megtiltotta a magyarországi utazásokat, ez alól legfeljebb humanitárius okok miatt lehetett felmentést kapni. Akkoriban évente alig néhány, jellemzően magyar születésű brit állampolgár látogatott hazánkba, legtöbbször a kevés, életben maradt hozzátartozót szerették volna felkeresni. A messziről jött látogatókkal az Államvédelmi Hatóság egytől egyik beszervezési jelöltként foglalkozott, hiszen a Magyar Népköztársaság külképviseleti szerveit az ottani elhárító szervek fokozottan ellenőrizték, a született brit állampolgárok megközelítése pedig a nyelvtudás hiánya és Magyarország limitált beágyazottsága miatt is kvázi lehetetlennek tűnt.  
Barna Tiborné (Molnár Aliz) egy pénzügyi vállalkozó lánya volt, aki 1939 körül távozott a fenyegető üldöztetés miatt a férjével Angliába. A házasságuk válással végződött, így az egyedül maradó, immár a férje nevét viselő Barna Aliz nehezen találta a helyét a szigetországban. Amikor 1952-ben egy hónapra hazatért súlyosan beteg édesapjához, az ÁVH Hírszerző Főosztály a Külügyminisztérium Sajtóosztály fedésével kapcsolatba lépett vele, majd részint nyomásgyakorlással, részint a közös pontokra – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Adenauer kormányával szembeni elnéző magatartása, a múlt árnyaitól való félelem, a tradicionális kultúrafelfogásból is eredő Amerika-ellenesség – történő rátapintással és hivatkozással beszervezte.
Miután Barna Aliz vállalta, hogy tájékoztatást ad a KÜM Sajtóosztályának az USA Nagy-Britanniában meglévő befolyásáról és az angliai magyar emigrációról, hosszú időre eltűnt az államvédelem szeme elől. A kapcsolat újbóli felvételére csak az 1956-os forradalmat követően került sor. Az ügynök a forradalom kilengései – a Köztársaság téri események, antiszemita hangok – miatt „visszatalált” a magyar politikai rendőrséghez. Ezzel egy időben az első tartótisztje, Sógor Gyula őrnagy kérése nyomán visszatért a BBC Monitoring Szolgálatához, ahol a második világháború alatt dolgozott. Az, hogy az emigráció belső ellentétein kívül milyen titkos értesüléseket volt képes megszerezni, és hogy az ügy mennyire volt sikeres, de főleg miként végződött az állambiztonsági szervek szempontjából, majd november 11-én kiderül.

Pál István

 

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényt csak korlátozott létszám mellett, előzetes regisztrációhoz kötötten tudjuk megtartani. Maszkviselés és védettségi igazolvány bemutatása szükséges. Kérjük, hogy részvételi szándékát „Kávéház” tárgy megjelöléssel jelezze az alábbi címen: rendezveny@abtl.hu.

A rendezvényre történő regisztrációval Ön tudomásul veszi és elfogadja, hogy az ÁBTL a rendezvénnyel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli, tartja nyilván és tárolja Önről: név, email cím és IP cím, ahonnan a regisztrálás történt. Az adatkezelésre – a levéltári törvényen alapuló közművelődési és ismeretterjesztési tevékenység keretében – a rendezvény sikeres lebonyolítása céljából kerül sor. Ezek az adatok a rendezvényt követő három munkanap elteltével törlésre kerülnek, kivéve, ha azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez a továbbiakban is szükség van. A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a videókamerás nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető honlapunkon a www.abtl.hu/adatkezeles címen.

Témakörök: 
Hír