Történelmi KávéháZ - Beszélgetések a Történeti Levéltárban

Történelmi KávéháZ - Beszélgetések a Történeti Levéltárban

MEGHÍVÓ

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon, és az azt követő beszélgetéseken. Márciusi rendezvényünkre külső kutatóink közül Kávássy János Elődöt, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum történészét hívtuk meg, hogy számoljon be legújabb kutatásairól.

A következő előadásra 2020. március 12-én 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor

(Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Előadó: Kávássy János Előd

Az előadás címe:
„Magyarország prokonzulja” 
Mark Palmer diplomáciai és belpolitikai tevékenysége Magyarországon (1986–1990)

Mark Palmer budapesti amerikai nagykövet 1986–1991-es magyarországi tevékenysége a rendszerváltás egyik legismertebb, legrendhagyóbb, ugyanakkor egyszersmind egyik legkevésbé objektívan közreadott, sok szempontból félreértett története. Méltatói szerint Palmer a magyar átalakulás egyik legfontosabb külső aktora, aki egyéni intencióit és elképzeléseit követve demonstratív – és sokszor ugyanennyire provokatív-konfrontatív – kiállásával jelentősen tágította a magyar ellenzék mozgásterét. Ellenfelei szerint „a csokornyakkendős nagykövet” saját személyes preferenciáit követve, diplomáciai hatáskörén messze túllépve, durván beavatkozott a mindinkább forrásba jövő magyar belpolitikába. A személyéhez és tevékenységéhez tapadó premisszák, konnotációk és toposzok között mára már elvész Mark Palmer valódi története, így ezen előadás arra tesz kísérletet, hogy mindezeket lehántva, amennyire ez lehetséges objektívan és önfejlődésében mutassa be az amerikai diplomata karrierjét, s annak magyarországi végpontját.

Kávássy János Előd


Felhívjuk vendégeink figyelmét arra, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, amit utóbb az interneten is közzéteszünk. Amennyiben nem kívánja, hogy a felvételen Ön is szerepeljen, akkor kérjük, a rendezvény kezdete előtt jelezze ezt a kérését helyszínen lévő kollégáinknak vagy az operatőröknek! A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a videokamerás nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető a honlapunkon, a www.abtl.hu/adatkezeles címen.

Témakörök: 
Történelmi KávéháZ