Történelmi Kávéház - Beszélgetések a Történeti Levéltárban

Történelmi Kávéház - Beszélgetések a Történeti Levéltárban

MEGHÍVÓ

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken.

A következő előadásra 2019. november 14-én 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).


Előadó: Pócs Nándor

Az előadás címe:

Az ellenállás elviselhetetlen fonáksága – Zsabka Kálmán tevékenysége 1944-ben és azután

Az előadás főhőse talán kevéssé ismert, pedig a kalandos életű Zsabka Kálmán a 20. századi magyar történelem egyik nagy túlélője. Volt ő hadirokkant, nemzetőr, britanniás tiszt, szélsőjobboldali utcai aktivista, színész, filmrendező, rongyos gárdista, zsidómentő ellenálló, a népi demokrácia ellensége, 56-os forradalmár, élete végén pedig kitüntetett antifasiszta hős.
  Bár a korábbi évtizedekben több antiszemita kampányban is exponálta magát, 1944-ben a kiugrásra készülő kormány megbízásából Zsabka Kálmán mégis a zuglói Nemzetőrség parancsnoka lett. A nyilas puccs után a helyén maradhatott és a XIV/2. Kisegítő Karhatalmi (KISKA) század vezetőjeként katonákat és zsidókat mentett, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Endre-féle Felszabadító Bizottsággal is kapcsolatban állt. Miután 1945 januárjában lebukott, a német SD és a csendőrség emberei kegyetlenül megkínozták. Zsabka 1944-es tevékenysége jól tükrözi, miért olyan nehéz az ellenállás és embermentés történeti rekonstrukciója, illetve azt is, miért válik tarthatatlanná a toposzaiban máig elő antifasiszta ellenálláskoncepció.
  A több társaságba is bejáratos Zsabkát a Pest ostroma után frissen felállított politikai rendőrség azonnal figyeltetni kezdte. Ellentétben a korábbi évtizedekkel, életének 1945 utáni története azonban csak és kizárólag az állambiztonsági iratokból rekonstruálható, mivel ekkor már nem, vagy csak alig vállalt közéleti szerepet. Felmerült a neve a Magyar Testvéri Közösség, a Rongyos Gárda és a Szociáldemokrata Párt elleni perekben, de a rendelkezésre álló iratok jellege miatt a koncepció és a valóság határait az ő esetében is nehéz élesen elválasztani egymástól. Zsabkát élete végéig ügynökök garmadája figyelte, közvetlen környezetéből pedig többeket halálra, vagy hosszas börtönbüntetésre ítéltek. Az 1956-ban is aktív Zsabkára azonban mégsem csapott le a hatalom, ami egy sor kérdést vet fel az ő életére, illetve az állambiztonsági módszerekre vonatkozóan is.  

Pócs Nándor

Témakörök: 
Történelmi KávéháZ