Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

A Network (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files; Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózata) éves találkozójára 2022. június 29-én és 30-án került sor. A rendezvény házigazdája a szervezet soros elnöki posztját az elmúlt időszakban betöltő ÁBTL volt. Az esemény résztvevői az ÁBTL mellett az albán, a bolgár, a német, a lengyel, az észt, a szlovák és a román partnerintézmények voltak. A konferenciához online csatlakozott a szlovén, a lett, a litván és az ukrán partnerintézmény is.

A vendégek 2022. június 28-án érkeztek, a rendezvény megnyitója egy rövid fogadás keretében történt. Az esemény első napján a résztvevő országok zárt körben beszámoltak az intézményük működéséről, valamint az elmúlt évi történésekről, fontosabb programjaikról. A munkaértekezlet résztvevői elfogadták az Ukrajna melletti kiállásról szóló deklarációt, a Network Alapszabályának és Szervezeti és működési szabályzatának módosítását, a leendő közös honlap kialakításának menetrendjét, valamint döntöttek egy közös vándorkiállítás létrehozásáról, melynek témája az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek könnyűzenei csoportjainak, együtteseinek és énekeseinek szerepe a társadalmi ellenállásban, illetve az állambiztonság ezzel kapcsolatos tevékenysége Kelet-Közép Európában.

A találkozó második napján a résztvevők nyilvános konferencia keretében előadást tartottak a Covid-járvány ideje alatt hozott és bevezetett intézkedésekről, a megváltozott munkavégzési körülményekről és az intézményi fejlesztésekről.

A titkosszolgálati levéltárak nemzetközi szervezetének éves találkozóját a résztvevők rendkívül sikeresnek és eredményesnek ítélték, a Covid-járvány okozta korlátozások után a partnerintézmények együttműködése is újjászületett és számos új területtel gazdagodott.

 

***

Az éves Network találkozó keretében 2022.06.29-én szolidaritási nyilatkozatot fogadtak el a Network tagjai, melyben a  tagok kifejezik felháborodásunkat a történeti emlékezet és az információs kárpótlás becses forrásanyagának elpusztítása miatt, s egyben szolidaritásunkról biztosítják az ukrán kollégákat, akik a háború napjai közepette sem feledkeztek meg hivatásukról.

A nyilatkozat itt olvasható.

Témakörök: 
Hír