Vándorkiállítás- Pécs

Vándorkiállítás- Pécs

BÁNYÁSZAKTÁK A RÁKOSI-KORSZAKBÓL

Sok szeretettel meghívjuk a kiállítás pécsi megnyitójára.

Megnyitó időpontja: 

2017. november 15. 17:00

Helyszín:

Tudásközpont 1. szint ( 7622 Pécs, Universitas u. 2/A )

A kiállítást megnyitja:

Szirtes Béla, a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány tiszteletbeli elnöke, aranyokleveles bányamérnök

A kiállítás megtekinthető 2018. január 2-ig a -1. szinten.

A második világháborút követően a hazai szénbányászat az újjáépítés kiemelt iparága, és így a fokozatosan kiépülő kommunista diktatúra beruházási politikájának egyik kedvezményezettje volt. Ezzel együtt a bányászat elszenvedője, áldozata is volt a folyamatosan terjedő hatalmi gyanakvásnak, az ország természeti adottságait és teherbíró képességét figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitikának.
A szakmai vezetők elleni támadások már közvetlenül a háború utáni igazoló eljárásokkal megkezdődtek, de az újjáépítéshez szükség volt a szakértelmükre, így ezek csak szűkebb rétegeket érintettek. A tervgazdaság meghirdetésével azonban mindinkább megszaporodtak a hatalom támadásai a régi szakemberekkel szemben.
A Rákosi-korszak bányamérnök- pereiről elmondható, hogy a hatósági eljárások megindításának indoka általában vagy a halálesettel járó szerencsétlenség kiderítése, vagy a termelés huzamosabb ideig történő stagnálása, visszaesése volt, így 1950-től bányamérnökök, műszaki vezetők, geológusok kiszámít- hatatlan rapszodikusággal kerülhettek a vádlottak padjára.

Témakörök: 
Esemény