Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

AZ ÜGYNÖK ÉLETE- BELÜGYI OKTATÁS A KÁDÁR-KORSZAKBAN

magyar dokumentumfilm 82' (2004)

Időpont: 2018. február  7. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája- Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

A BM Filmstúdióban 1958 és 1988 között több száz állambiztonsági oktató-, kis- és nagyjátékfilm készült, ezeket azonban annak idején csak kevesen láthatták: a politikai tisztjelöltek és a főkapitányságok állambiztonsági állománya. A filmek egy része széles tematikus skálán igyekezett oktatni a titkosrendőrség tagjait az államrend védelmére. A témák között szerepel titkos házkutatás, célszemélyek operatív megfigyelése, lehallgató készülékek telepítése vagy ügynökök és besúgók beszervezése. A témák változatosságán túl figyelmet érdemlő még az egykori filmkészítők minőségre való törekvése. Nagyfilmes technikákkal, dramatizált jelenetekkel és a kor híres  színészeinek közreműködésével (Juhász Jácint, Császár Angela, Avar István, Horváth József) olyan oktatóanyagot igyekeztek előállítani, amelyet csak a kevés kiválasztott láthatott. E filmek kidolgozottságát tekintve meglepő a mai néző számára, hogy a Kádár-korszak fénykorában mennyi energiát öltek az ideológiai nevelésnek ebbe az olcsónak éppen nem nevezhető  formájába. Papp Gábor Zsigmond filmjében nemcsak a beszervezett III/III-as ügynököket ismerjük meg, hanem az őket beszervező tartótiszteket és állambiztonsági szakembereket is. Az oktatófilmek legérdekesebb részleteinek kiválasztásával a rendező bemutatja a kádári diktatúra erőszakszervezetének működését és észjárását.
A vetítésre és az azt követő beszélgetésre vendégünk a film rendezője, Papp Gábor Zsigmond.

Témakörök: 
Esemény

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára