Dokufilmklub - a Történeti Levéltárban

Dokufilmklub - a Történeti Levéltárban

Dokufilmklub


„Ember vagy ördög” – Ki volt Lakatos Imre?
magyar portréfilm, 54 perc, 1999.

2017. szeptember 6. szerda 17 óra

Helyszín: ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

Lakatos Imrét, a nemzetközi hírű matematikust, tudományfilozófust kevesen ismerik idehaza. Akiknek viszont ismerősen csengett ez a név, kivétel nélkül szélsőséges indulatokkal reagáltak 1974-ben Londonban bekövetkező halálának hírére. Okkal, hiszen a fiatalon meggyőződéses kommunista Lakatosra sokan dosztojevszkiji alakként emlékeztek: egy zseniális, ördögien okos, de környezete iránt érzéketlen embernek ismerték, aki mindenkit eszköznek tekint céljai elérésében, aki könnyen fanatizálható és másokat is könnyedén fanatizál. Hírhedt cselekedetei közé tartozik, hogy debreceni elvtársaival együtt rábeszélt egy fiatal lányt az öngyilkosságra. Sokan fontos szerepet tulajdonítanak Lakatosnak az Eötvös Kollégium szétverésében is, amire a kommunista párttól kapott megbízást. 1950-ben letartóztatták, azonban az máig sem világos, miért is ítélték el – erre az 1956 nyarán lefolytatott rehabilitációs eljárás során sem derült fény. Az szintén ismeretes, Lakatos Imre a recski táborban is kötelességének érezte, hogy küzdjön az osztályellenséggel – innen datálódik többéves együttműködése az ÁVH-val. Kiszabadulása után még több évig jelentett közvetlen barátairól, ismerőseiről, kollégáiról – többek között a Mérei házaspárról. 1956 táján politikailag igen aktív volt: fontos szerepet játszott a Petőfi Kör vitáinak – különösen a filozófiával és az oktatással foglalkozó vitaestnek – a megszervezésében. Alig három héttel az oroszok bevonulása után azonban Ausztrián keresztül Angliába emigrált. Cambridge-ben doktorált, majd 1969-től a Londoni Egyetem filozófiai karán tanított tudományfilozófiát. 1974-ben 51 évesen halt meg Londonban, agyvérzés következtében.

Mérei Anna, a film készítője gyermekkorából ismerte Lakatos Imrét, aki –„barátként” gyakran megfordult náluk, majd utóbb kiderült, ügynökként édesapjáról, Mérei Ferenc pszichológusról ügynökként jelentett. A rendező végigkíséri Lakatost élete fontos állomásain, megszólaltatva a túlélőket is. Filmjében feltárul a matematikus–filozófus ellentmondásos személyisége, nyitva hagyva a kérdést: ember vagy ördög volt-e Lakatos Imre?

Témakörök: 
HírEseményElőadás

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára