Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Michnay Gyula szökése Recskről / Jules szökése

magyar dokumentumfilm 52' (2016)

Időpont: 2018. január 10. szerda 17 óra

Helyszín: ÁBTL aulája- Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.


A recski internálótábor 1950-ben titokban létesített, és 1953 nyaráig működtetett rabmunkatábor volt. Az elsőként internáltak építették fel a barakkokat és felhúzták a három méter magas kettős szögesdrót kerítést a kijelölt tábor köré. Recskre egy politikailag válogatott társaság került. A táborban fogvatartottak létszáma fokozatosan gyarapodott és a teljes feltöltés nyomán 1760 személyt őriztek és dolgoztattak.
Egy embernek sikerült megszöknie a recski munkatáborból, és nyugatra eljutnia: ő Michnay Gyula volt. A rabtársai által csak Jules-nek becézett férfi rendkívül kockázatos, de részletes szabadulási akciót dolgozott ki. 1951. május 20-án nyolc rab szökött meg úgy, hogy az egyikük őrnek öltözött és úgy tettek, mintha külső munkára mennének. Ám közülük egyedül csak Michnay Gyulának sikerült átjutnia a határ túloldalára, a többi társát – Mózes Mihályt, Stern Mendelt, Stern Pált, Lőcsey Gézát, Kihut Józsefet, Kertész Jánost és Haraszti Józsefet – elfogták. Michnay Gyula eljutott Bécsig, majd Münchenbe, ahol a Szabad Európa Rádió adásában felsorolta 520 rabtársa nevét. A Nyugat ekkor értesült a táborról, a hozzátartozók pedig innen tudhatták meg, hogy ítélet nélkül elhurcolt rokonuk életben van. A Michnay Gyula szökése Recskről/Jules szökése című dokumentumfilm róla és rabtársairól szól, bemutatva egyben Magyarország leghírhedtebb internáló táborának történetét.
A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Papp Bojána filmrendező.

Témakörök: 
Előadás

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára