ÁVH politika 1956

ÁVH politika 1956

500Ft.-

0 értékelés
0


Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján konferenciát szervezett "ÁVH - Politika - 1956. Politikai helyzet és az állambiztonsági szervek Magyarországon, 1956" címmel, amelyen levéltárosok és történészek elemezték az államvédelmi szervek működését és tevékenységét a forradalom előestéjén. A kötet tanulmányai és forrásközlései a magyarországi politikai történéseket alapvetően meghatározó magyar-szovjet (és nemzetközi) pártkapcsolatokkal, a fegyveres testületekkel, ezen belül az államvédelmi szervek dezorganizáltságának bemutatásával, az államvédelmi apparátus és a politikai vezetés közötti szoros együttműködés felbomlásának okaival, a testülettel szembeni tömeges társadalmi ellenszenv és gyűlölet kibontakozásának a körülményeivel, a forradalom utáni kádári represszió különböző megnyilvánulásaival foglalkoznak. Egy múltbeli eseménynek többféle emlékezete lehetséges: a múlt sajátos "megkonstruálására" nyújt példát egy község életéből a nemzeti és forradalmi bizottságok december eleji feloszlatása körüli konfliktust elemző esettanulmány. Ugyancsak esettanulmány nyújt újabb információkat az újjászerveződő és egyre magabiztosabbá váló kádári állambiztonság beszervező és ügynöképítési módszereiről. A fényképek bizonyító és vádló funkciója széleskörű felhasználási formákat kapott a represszió folyamatában. Ennek a kutatásnak eredményei összegződtek a konferencián is, illetve kapnak helyet kép-dokumentációval együtt a kötetben.

 

Cikkszám: ISSN 1586-9784. ÁBTL

Bp., Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, 2007. 282 oldal
Közelmúltunk hagyatéka sorozat
Sorozatszerkesztő Gyarmati György
A kötetet szerkesztette Okváth Imre
A kiadvány megvásárolható a Levéltár ügyfélszolgálatán.

Terjedelem282 oldal
Kiadvány típusaSaját kiadvány
Súly
Súly: 372 g
Méretek
Méretek: 209 mm × 147 mm × 14 mm

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára