Kulturális fórum

Kulturális fórum

500Ft.-

0 értékelés
0


Mi volt a "helsinki" folyamat, amelynek részeként 1985-ben Magyarország kapta az Európai Kulturális Fórum rendezésének jogát? A négy évtizede megosztott Európában mennyire volt akkoriban "átjárható" a vasfüggöny? Milyen diplomáciai és titkosszolgálati jelentések kerültek a Kulturális Fórum kapcsán a kiváltságos pártvezetők asztalára? A Kulturális Fórum keretében milyen rendezvényekkel kívánta javítani saját és az ország imázsát a magyar pártvezetés? Mely kérdések kapcsán kívánták maradéktalanul fenntartani a "gondolat-határzárat" a Kádár-kori komfortos kaloda alkonyán is? A Kulturális Fórumhoz kapcsolódóan - a diplomáciai és adminisztratív korlátok közepette - milyen mértékben kapott szerepet a "másképp gondolkodás"? Milyen intenzitással vett részt a magyar politikai rendőrség a Kulturális Fórum előkészítésében, majd a nyugati vendégek és a hazai ellenzék megfigyelésében? Miként kezelte a magyar hivatalosság az ellenfórum rendezvényeit? Milyen retorziók következtek a hazai ellenzéki mozgalom "megrendszabályozására" a Kulturális Fórum - és ellenfórum - lezárulása nyomán? A válaszok egy része - ami már ismerhető a levéltári forrásokból - e kötet oldalain található.

 

Cikkszám: ISSN 15869784. ÁBTL

Bp. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, 2005. 304 oldal
Közelmúltunk hagyatéka sorozat
Sorozatszerkesztő: Gyarmati György
A dokumentumokat válogatta, a bevezetőt, a jegyzeteket írta: Müller Rolf
A kötet összeállításában közreműködött Krahulcsán Zsolt
A kiadvány megvásárolható a Levéltár ügyfélszolgálatán.

Terjedelem304 oldal
Kiadvány típusaSaját kiadvány
Súly
Súly: 362 g
Méretek
Méretek: 198 mm × 140 mm × 17 mm

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára