Félelembe zárt múlt - Politikai gyilkosságok Gyömrőn és környékén 1945-ben

Félelembe zárt múlt - Politikai gyilkosságok Gyömrőn és környékén 1945-ben

2 900Ft.-

0 értékelés
0


A Budapest vonzáskörzetében található Gyömrő járási székhely volt Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében. A második világháború utolsó hónapjaiban, amikor már mindenki fellélegezhetett volna, hogy a rémségeknek vége, drámai időket éltek meg a járás lakói. 1945. február elejétől április végéig Gyömrőről és a környékbeli falvakból internálás címén különböző ürügyekkel elhurcoltak és meggyilkoltak több jegyzőt, főjegyzőt, papot, irodatisztet, földbirtokost, egy járásbírót, egy vendéglőtulajdonost, egy uradalmi intézőt, még egy postamestert is. Megalázták, megkínozták, majd az esetek többségében a saját magukkal megásatott sírba temették őket. Az áldozatok száma meghaladta a húsz főt, pontos számos ma sem tudunk mondani. A tettesek az új, formálódó hatalom képviselői voltak, felelősségre vonásuk - a többszöri próbálkozás ellenére is - elmaradt. Hogy mi történt valójában Gyömrőn és környékén, azt hivatali oldalról hallgatás borította, a túlélők részéről pedig sokáig a félelem homálya fedte. A rendszerváltás után kezdett oldódni valamelyest a félelem. A szerző levéltári források, tanúkihallgatási jegyzőkönyvek, visszaemlékezések és a korabeli sajtó alapján - az országos politikai folyamatokkal összefüggésben - követi nyomon, mi történt, illetve hogyan kezelte a problémát a mindenkori államhatalom.

Cikkszám: ISBN 9789639697713. ÁBTL

Bp., Napvilág Kiadó, 2010.

Az ÁBTL kutatótermében jelenleg nem kapható.

Terjedelem 248 oldal
Súly
Súly: 322 g
Méretek
Méretek: 210 mm × 151 mm × 19 mm

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára