Jezsuiták a diktatúrában

Jezsuiták a diktatúrában

2 900Ft.-

0 értékelés
0


Pusztulásra ítélt közösség túlélésének szilárd identitás a feltétele. Ha ez a fundamentum ép, lehetséges a stratégiaalkotás: a tudatos és csendes rezisztencia, a leleményes alkalmazkodás, vagy akár a hősies helytállás is.
Jelen kötet a túlélés lehetőségeit vizsgálja a jezsuita rend második világháború utáni sorsfordulóinak tükrében.
E több dimenziós – egyházpolitikai, politikai, kultúrtörténeti és egyéni sorsokat formáló – történet, melyet politikai kampányok és irányváltások éppen úgy formáltak, mint az eltérő helyzetértékelésekből, személyes habitusból és a köteles engedelmességből fakadó feszültségek, számos kérdést vet fel:
Mit jelent a kommunista diktatúra időszakában a rendalapító öröksége és a Társaság tradíciója? Hogyan alakította az üldöztetés a szerzetesi identitást; hogyan formálták az egyházpolitikai „játszmák” a rendtartomány arculatát; melyek a jezsuiták túlélésért folytatott küzdelmének egyedi jellegzetességei?
Miért kezdeményeztek a Szentszéknél titkos püspökszentelést? Hogyan működött a Kistarcsai Internálótáborban a „teológiai főiskola”? Miként értékelhető a rendtartomány provinciálisának az államvédelemmel kötött alkuja az ’50-es évek közepén?
Olyan kérdésirányok ezek, melyek a rend sorsának korabeli alakulása mellett az egyházpolitikát formáló szervek motivációiba is bepillantást engednek.

Cikkszám: ISSN 1586 9784. ÁBTLL'Harmattan

Bánkuti Gábor (1978) – PhD., egyetemi adjunktus (PTE BTK Történettudományi Intézet). Történelem szakon végzett a PTE BTK-n 2002-ben, ugyanott szerzett doktori fokozatot  2009-ben. 2003 óta a pécsi Szent Mór Iskolaközpont történelem tanára.
Kapható az ÁBTL Ügyfélszolgálatán és a könyvesboltokban.

Terjedelem271 oldal
Súly
Súly: 430 g
Méretek
Méretek: 224 mm × 157 mm × 15 mm