Szigorúan titkos ’89. A magyar állambiztonsági szervek munkabeszámolói

Szigorúan titkos ’89. A magyar állambiztonsági szervek munkabeszámolói

3 800Ft.-

0 értékelés
0


Szigorúan titkos ’89. Állambiztonság és rendszerváltoztatás. Első pillanatban magától értetődőnek tűnik ez a kapcsolat. Hiszen a diktatúra politikai rendőrsége ebben az évben is működött és dolgozott, sőt, belőle hozták létre a demokratikus jogállami rendszer titkosszolgálatait. Kézenfekvőnek tűnik tehát, ha valaki azt vizsgálja, hogyan zajlott le ez az átalakulás/átalakítás, miként alkalmazkodtak az állambiztonsági szolgálatok a váltózóban lévő külső és belső körülményekhez. Vagy éppen azt nézi meg az illető, hogy a politikai rendőrség a maga eszközeivel hogyan alakította az eseményeket, volt-e befolyása azokra.
A rendszerváltoztatás történetének egyik slágerterülete az állambiztonsági szerveknek és a velük együttműködő hálózati személyeknek az átalakulás folyamatában játszott szerepe. Az 1989-es év kiemelkedő eseményei (a megsokasodó pártrendezvények, a nemzeti kerekasztal-tárgyalások, Nagy Imre és mártír társainak újratemetése, a köztársaság kikiáltása) pedig még inkább ráterelik a figyelmet a színfalak mögött játszódó történetekre, azon belül is a korabeli politikai rendőrség működésére.
Kötetünkben a diktatúra állambiztonsági szerveinek utolsó, 1989. évi munkabeszámolóit adjuk közre, amivel szándékunk az volt, hogy egy sajátos pillanatfelvételt készítsünk a rendszer végnapjairól.

Cikkszám: ISBN 978 963 236 273 1. L'Harmattan

Bp. L’Harmattan Kiadó, 2010,

Szerkesztette, a bevezető tanulmányokat és a jegyzeteket írta: Müller Rolf és Takács Tibor.

A kiadvány megvásárolható az ÁBTL Ügyfélszolgálatán és a nagyobb könyvesboltokban.

Terjedelem422 oldal
MaterialElfogyott
Súly
Súly: 628 g
Méretek
Méretek: 224 mm × 157 mm × 28 mm