Kiállítás- Az elfojtott forradalom

Kiállítás- Az elfojtott forradalom

1956 az Ungváron őrzött KGB dokumentumok tükrében

Az elfojtott forradalom

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Génius Jótékonysági Alapítvány kiállítása a Történeti Levéltárban


Időpont
2017. október 30-tól november 9-ig minden munkanapon 14-17 óráig.
A tárlatvezetés a portáról indul minden egész órában (14, 15 és 16 órakor).
November 3-án a kiállítás nem látogatható.

Helyszín
ÁBTL- Budapest 1067 Eötvös u.7.


Kárpátalja jelentős szerepet töltött be az ’56-os forradalom idején. Felvonulási terepként szolgált a szovjet tankoknak, Ungváron rendezkedett be az a politikai főhadiszállás, amely kapcsolatot tartott fent Budapest és Moszkva között, és a forradalom eltiprása után a Magyarországról deportáltakat a helyi börtönben tartotta fogva. A kiállításon egyrészt olyan, az 1956-os forradalomra vonatkozó digitalizált KGB-dokumentumok láthatók, amelyeket Ukrajna Állambiztonsági Hivatalának ungvári archívumában őriznek, és amelyek képet adnak a Szovjetunióba történő deportálásokról, a Magyarországról a Szovjetunióba elhurcoltak kihallgatásáról. Másrészt – szintén a KGB iratai alapján – ízelítőt kapunk az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó kárpátaljai eseményekről, valamint azoknak a fiataloknak a tevékenységéről, akik a magyar forradalommal való szimpátiájuk kifejezéseképpen – önszerveződve – segítették a magyar forradalmárokat, röplapokat terjesztettek, és ápolták a forradalom eszméit.

A tárlat szakmai összeállítója dr. Váradi Natália.

Témakörök: 
Esemény

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára