Könyvbemutató a Történeti Levéltárban - beszámoló

Könyvbemutató a Történeti Levéltárban - beszámoló

„Kádár jobbján Biszku, balján Fehér Lajos” – szólt Papp István könyvbemutatójára invitáló kis videofilmben a történelmi szereposztás. A lendületes, dinamikus és helyenként szórakoztató könyvbemutatónak 2017. december 12-én adott helyett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Az apropót Papp István Fehér Lajos. Egy népi kommunista politikus pályaképe címmel most megjelent életrajzi monográfiája szolgáltatta. Elsőként Romsics Ignác történészprofesszort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja mutatta be a szerző eddigi szakmai pályáját, kedves megjegyzésekkel fűszerezve tanítványa különböző munkáit. Romsics Ignác méltatásában kitért arra is, dicsérve a szerző témaválasztásának bátorságát, hogy egy talán kevéssé ismert politikus életútját összefoglaló monográfia elkészítésébe vágta fejszéjét, amely 10 hosszú év kutatói és alkotói munka termékeként kiváló szakmai eredményt hozott. Ezt követően röviden bemutatta Fehér Lajos életútját, és jelentőségét a Kádár-korszak történetében. Ezután a szerzővel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művelődéstörténeti Tanszék docense, Ablonczy Balázs történész beszélgetett, aki kellemes provokatív, jólesően meghökkentő kérdéseivel tudakozódott Papp István személyes és történetírói motivációi iránt. Ablonczy jó humorral csipkelődő, de mégis helyénvaló kérdéseivel Fehér Lajos történelmi szerepét, illetve a szerzőnek főhőse iránti érdeklődésének gyökereit próbálta feltárni a szép számmal megjelent hallgatósága előtt. A légkör vidámsága és a főszereplők profizmusa végig fenntartotta a szép számban megjelent érdeklődők figyelmét - még jóval a bemutató hivatalos lezárása után is.

Témakörök: 
HírEseményKönyvbemutató

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára