május 2.

Pozsonyi István államvédelmi főhadnagy jelentést készít „Vadászné” fedőnevű ügynökkel lezajlott találkozóról. A Kati eszpresszóban tartott találkozón arra utasította az ügynököt, hogy keresse fel Sebestyén Árpád fogorvost kezelés céljából. A politikai rendőrség 1951 óta megfigyelés alatt tartotta az Egyesület Államokban élő villamosmérnök, Sebestyén György itthon maradt családtagjait. A rendkívül szokatlan ügynöki akcióra (melynek költségeit részben fedezte az ÁVH) is azért került sor, hogy az megfigyelési jelölt édesapjának bizalmába férkőzzenek. Az abszurditásoktól sem mentes eseménysor remekül példázza milyen zaklatásokra számíthattak a Nyugatra távozottak itthon maradt családtagjai a politikai rendőrség részéről.

K-269. 152. számú boríték, Sebestyén György útlevél kérelemhez csatolt gimnáziumi arcképe. A kérelmet Alexits György matematikus, az MTA tagja támogatta, így a fiatalember legálisan hagyta el az országot, de útlevelének lejártakor külföldön maradt.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára