június 6.

Három nappal Nagy Imre 60. születésnapjának megünneplését követően újabb ellenzéki rendezvényre kerül sor. A Petőfi Kör szervezésében találkoznak az 1949-ben megszüntetett népi kollégiumi mozgalom ismert vezetői és közkatonái. Októberben az egykori Györffy-kollégisták találkoztak, akik sorában a volt miniszterelnök is feltűnik. A fiatal értelmiségi szerveződés a Nagy Imre-féle új szakasz egyik leglelkesebb támogatójának számított, ezért is kaphatta meg képviseletükben Gyenes Antal a forradalom első napjaiban a begyűjtési miniszteri posztot. Ennek megszüntetését a gyűlöltes padláslesöprések intézményével együtt maga Gyenes kezdeményezte.

A képen Nagy Imre miniszterelnök népi kollégistákkal beszélget.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára