június 27.

A reformkommunista értelmiség meghatározó fóruma a Petőfi Kör egyik legfontosabb vitáját rendezték a sajtó és a tájékoztatás, vagy az esemény hangulata alapján inkább a cenzúra és a szólásszabadság kérdéséről. A vitában felszólat többek között Déry Tibor, Losonczy Géza és Tardos Tibor is. Az eseményt követően néhány nappal az MDP Központi Vezetősége határozatban ítélte el a Petőfi Kör tevékenységét. A Kör munkájában való aktív részvétel több esetben komoly vádpontként szerepelt a forradalmat követő megtorlások során.

A nevezetes sajtóvitán Tardos Tibor beszél.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára