július 11.

Polyák György hat társával együtt Győr-Sopron megye felett eltérítette a MALÉV menetrendszerinti Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg járatát, amely végül Bajországban, egy katonai repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást. A határátlépésnek egészen szokatlan módját választó csoporthoz két utas is csatlakozott, ők mindnyájan az ingolstadti katonai táborban kaptak ideiglenes menedéket. Az akciót az NDK-t léggömbbel elhagyó család kísérletével állíthatjuk párhuzamba, igaz ebben esetben kétszer is dulakodásra került sor a gépeltérítők és a személyzet között.

A képen az eltérített repülőgép látható, feltehetően külföldön fényképezték le.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára