július 18.

Ezekben a napokban forgatják a Várkonyi Zoltán rendezte Keserű igazság című filmet, Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós főszereplésével. A történet egy sztahanovista munkatempóval folyó építkezés körül forog. A tervezett siló végül műszaki hibák miatt összeomlik, amiben nem a túlhajtott tervezési hibákat és döntéseket, hanem az ellenség kezét látják. A filmet csak 1986-ban mutatták be hivatalosan. Az alkotás nagyszerűen ábrázolja a minden hiba mögött szabotázst gyanító szemléletet, amellyel a politikai rendőrség az üzemi baleseteket vizsgálta.

A képeken: az V. számú Autójavító Nemzeti Vállalat telephelyén, a blokkszerelő brigád műhelyében lévő tűzkárt demonstrálták ezek segítségével.

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára