július 25.

Bálint István 35 éves bányász e napon lépte át a magyar-osztrák határt és egy bécsi, majd Salzburg melletti lágerben élt a forradalom kitöréséig. Október 28-án többedmagával visszatért Magyarországra és a Széna téri felkelőcsoporthoz csatlakozott. 1957 tavaszán eljárás indult ellene és 15 éves börtönbüntetésre ítélték. Az erdélyi származású férfi története azért is érdekes, mert kevés szó esik azokról, akik kifejezetten a forradalom hatására tértek vissza – miután már sikeresen elhagyták az országot – és sorsuk kedvezőtlen fordulatot vett a harcokban való részvételük miatt.

A fényképen Széna téri fegyveres harcosok láthatók megszámozva, közülük a hátlap tanúsága szerint a 7-es számú Bálint István.

A kép kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető.

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára