augusztus 22.

A politikai rendőrség, ezen belül az ún. operatív nyilvántartás helyzetét érintő általános felülvizsgálat során lezárják a Belügyminisztérium Határőrség és Belső Karhatalom Parancsnokság Kiképzési Osztályára nyitott objektum dossziét. A jelentések tanulsága számos problémáról lebbentette fel a fátylat: a határőrök által folytatott csempészetről, a tisztek fegyelmezetlenségéről és hiányos műveltségéről, az újoncok kiképzésének elhanyagolásáról. Ennek tükrében nem csodálkozhatunk, hogy a forradalom idején a belső karhatalom képtelen volt érdemi fellépésre, így a pártvezetés nagyon hamar a szovjet csapatok behívása mellett döntött.

Kép: rajzos ábra a Kiképzési Osztály három alosztályán (tiszti, legénységi és lövészeti) tartott ügynökökről.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára