„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” - kiállítás meghívó

„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” - kiállítás meghívó

„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” kiállítás

Meghívó

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Clavis Irodalmi Ügynökség sok szeretettel meghívja Önt az

„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” című kiállításának megnyitójára

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (1067 Budapest, Eötvös utca 7.)

Időpont: 2017. július 7. 11 óra

A kiállítást megnyitja: Cseh Gergő Bendegúz az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója, és Molnár Zsolt, a Clavis Irodalmi Ügynökség ügyvezetője

A kiállítást rendezte: Bitó Katalin

A kiállításon a Clavis Irodalmi Ügynökség által meghirdetett „Graffiti 56” című, művészeti iskolák számára kiírt meghívásos képzőművészeti pályázat nyertes pályaműveiből készült válogatást mutatjuk be.

Márciusban újra kezdjük! – írták ‘56-ban a falakra. Ez, és sok más szöveg is megjelent a házakon, tankok oldalán, kifüggesztett lepedőkön. Így üzentek fegyver nélkül a szülőknek, az ellenségnek, a világnak. A pályázat kiírásával a 14-19 éves korosztály megszólítása volt a legfontosabb cél, a művészet nyelvén szerettük volna élővé tenni a kapcsolatot a fiatalok és a történelmi események között, hogy a művészeti alkotásokon keresztül üzenjenek egymásnak azok, akik benne éltek, és azok, akik most látják, hallják először, hogyan is volt 56-ban…. Örömünkre nagyon sok értékes pályamunka érkezett.

A Sinkovits Imre Pályázathoz kapcsolódó, „56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” összművészeti programsorozat tárlatához, az 1956-os forradalom kapcsán született korabeli falfirkák (falfirkákat ábrázoló fotók), valamint egyéb korabeli fényképeken található feliratok, azaz „graffitik” által inspirált műveket hoztak létre a pályázók, akiknek a köre a meghívásra került mintegy 30 iskolában tanulmányokat folytató fiatalokból állt. Műfaji megkötés nem volt, festmény, tradicionális vagy digitalis rajz, fotó, montázs vagy vegyes, illetve más egyéb technikával készült kollázs is szerepelhetett a munkák között, amelyeknek valamilyen módon kapcsolódnia kellett az 56-os forradalom történelméhez, eszmeiségéhez, és személyes, illetve nemzeti tragédiájához.

A nyertes műveket a Clavis Irodalmi Ügynökség idén március 1-től egyhetes programsorozaton mutatta be, az ügynökség által kiírt, képzőművészeti és irodalmi pályázatok legjobbjaival. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Témakörök: 
HírEsemény