Megjelent a Betekintő 2019/4. száma

Megjelent a Betekintő 2019/4. száma

Betekintő 2019/4

A Betekintő, a Történeti Levéltár internetes folyóiratának aktuális számának tartalma:

 • Müller Rolf: A Belügyminisztérium Államvédelmi hatósága - szervezettörténeti vázlat (1948. szeptember - 1949. december)
 • Máthé Áron: Fegyveres erők az átmenet időszakában (1944-1945): az ideiglenes magyar karhatalmi egységek szerepe a kommunista diktatúra alapjainak lerakásában
 • Pál István: Új lakó az Elysée-palotában
  A francia politikai rendőrség magyar szemmel a Francois Mitterand elnökké választása utáni években
 • Cseh Gergő Bendegúz: A Történeti Levéltár funkcióváltozásai
  A nyilvánosság lehetőségei a magyar titkosszolgálati levéltárban
 • Orbán-Schwarzkopf Balázs: Egy hálózat nyomában: Szóbel Ármin és az Ónody-ügy
 • Váradi Natália: Etnikai tisztogatások, egyházüldözés Kárpátalján, 1944-1946
 • Papp István: Karpaszomány, krimi, kitelepítés
Témakörök: 
Hír

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára