Állandó kiállítás

Állandó kiállítás

Egy diktatúra hagyatéka
Állambiztonsági iratok és történetek


Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára állandó kiállítása a Levéltár iratanyagán, valamint az 1945 és 1990 közötti időszak konkrét történeti eseményein keresztül mutatja be a politikai rendőrség, az állambiztonság működését.

Állandó kiállítás

A kiállítás hat tematikus egységre osztható, fókuszpontjában a levéltári iratanyag áll. Minden tematikus részt az egységhez szorosan kapcsolódó, az iratanyagból kiemelt, vagy más módon a Levéltárba került tárgyak színesítenek.

Az első tematikai egység a társadalmi ellenállást mutatja be, a megfigyeltekre, vagyis a párt hatalmát megkérdőjelező szerveződésekre, mozgalmakra fókuszál.
A második egység az ügynököket mutatja be, a harmadik egység pedig a titkos megfigyelési módszereket, a politikai rendőrség által használt operatív technikákat ismerteti meg a látogatókkal.

A negyedik egység visszatér a megfigyeltek tematikájához, azonban itt már a megfigyeltekkel szembeni fellépésre, a nyílt nyomozásokra és azt követő megtorlásokra, börtönre, internálásra helyeződik a hangsúly. Az ötödik kiállítási egység az állambiztonság szervezetét mutatja be.

A hatodik egység nemcsak szimbolikusan, hanem fizikailag is a Levéltár iratanyagát helyezi a középpontba. Mint egy sziget, úgy helyezkedik el a térben, és a falakon bemutatásra kerülő történeti eseményekre reflektálva ismerhetjük meg az állambiztonság által keletkeztetett, a Levéltár által őrzött iratokat, irattípusokat (dossziékat, kartonokat stb.).

Nem kizárólag kiállítóteret terveztünk, hanem egy interaktív közösségi teret hoztunk létre, amely egyszerre ad otthont kutatóinknak, ügyfeleinknek, valamint a hozzánk látogató, történelmünk ezen korszaka iránt érdeklődő látogatóknak.

Állandó kiállítás

Levéltárunk állandó kiállítása egyéni látogatók számára hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között tekinthető meg. Szerdánként 16 és 17 óra között, előzetes regisztrációt követően, szervezett tárlatvezetésre várjuk csoportok jelentkezését is, a tarlatvezetes@abtl.hu e-mail címen.