Baracsi Erzsébet előadása - videó

Baracsi Erzsébet előadása - videó

Kamerával írt történelem - Állambiztonsági oktatófilmek a Történeti Levéltár őrizetében

1998 januárjában a – nemrégen megalakult – Történeti Hivatal raktárában öt tekercs 16 mm-es filmszalagot találtunk. Három filmet tartalmaztak. Az 1959-es Harc a belső ellenség ellen, a Diverzió és az 1960-ban készült Gyújtogatók című állambiztonsági oktatófilmeket. Olyan filmek voltak ezek, amelyek létezése a társadalom többsége előtt teljesen ismeretlen volt. A filmszalagokat videóra másoltattuk. A Rendőrfilm Stúdió Archívumából további 23 oktatófilmet kaptunk, így gyűjteményünkben most huszonhatot őrzünk.
Előadásomban a következő kérdésekre keresem a választ: Hol és kik készítették az oktató filmeket, mi lett a későbbi sorsuk? Kik szerepeltek bennük? Vajon az akkori szereplők miként vélekednek ma ezekről? Milyen tematika alapján készültek? Hogyan és ki nézhette meg? Hogyan működött az 1950-es években alakult Rendőrfilm Stúdió? Milyen tervek, elképzelések alapján készítették a filmeket? Milyen adatvédelmi problémák merülnek fel napjainkban a felhasználáskor és bemutatáskor? Milyen célcsoportok számára készíttetett filmeket az akkori belügyminisztérium? Mi volt a belügyi állomány számára készült szakmai oktatófilmek feladata, és hogyan tekinthették meg az állampolgárok a lakosság számára készített filmeket?
A közelmúlt feltárásának fontos kiegészítő forrása és a filmtörténet számára is új kihívás ezeknek a filmeknek feldolgozása. A történész számára pedig kihívás, hogyan használja fel a kutatásaiban. Újabb kérdéseket vet fel, hogy a filmek forráskritikával kezelt vizsgálata miként segítheti a társadalomtörténeti és állambiztonsági kutatásokat.
Előadásomban filmrészletekkel érzékeltetve bemutatom az akkori emberek totális kiszolgáltatottságát, a személyes szabadságjogok semmibevételét.

Baracsi Erzsébet

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára