Borvendég Zsuzsanna előadása - videó

Borvendég Zsuzsanna előadása - videó

A Nemzetközi Újságíró Szervezet és a MÚOSZ

1946-ban Koppenhágában jött létre a Nemzetközi Újságíró Szervezet (NÚSZ), amely hamarosan a szovjet titkosszolgálat egyik fedőszervezetévé vált. Az intézmény központja Prágában lelt otthonra; egészen 1995-ös kitiltásáig innen irányította nemzetközi hálózatát. A bársonyos forradalom után Prágában közbeszéd tárgya volt a NÚSZ által elkövetett gazdasági bűncselekmények sora, amelynek eredményeként hatalmas összegeket juttattak A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alapító tagként vett részt a NÚSZ tevékenységében, azonban jelentősége a hatvanas évektől kezdődően nőtt meg. A magyar tagszervezetnek kiemelkedően fontos szerepe volt abban, hogy a KGB által felügyelt prágai szervezet sikeresen tudjon közeledni a nyugati független újságíró-szövetségek felé, valamint több Budapesten alapított vállalat által termelt profit segítette a szovjet érdekek terjeszkedését a világban. A NÚSZ magyarországi tevékenységét a magyar titkosszolgálati szervek is támogatták, és az így kialakult mechanizmus egészen a rendszerváltoztatásig működött. Milyen titkosszolgálati feladatokat kapott a MÚOSZ és hogyan töltötte be a rá osztott szerepet? Hogyan segítette a belügyi és a katonai hírszerzés sajtórezidentúrája a NÚSZ munkáját? Milyen vállalatokat alapított a NÚSZ Magyarországon és miképpen, milyen titkosszolgálati segítséggel szerzett pénzt a KGB számára? Hogyan próbálták ezek a vállalatok és a mögöttük álló személyek átmenteni gazdasági tőkéjüket a kommunizmus bukása után? Előadásomban ezekre a kérdésekre keresem a választ, miközben – levéltári dokumentumokra támaszkodva – igyekszem egy olyan oldalát is bemutatni a Kádár-kori újságírásnak, amely eddig tabunak számított.

Borvendég Zsuzsanna

Témakörök: 
Történelmi KávéháZElőadásVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára