Kávássy János Előd előadása - videó

Kávássy János Előd előadása - videó

A zajból a „kockacsendbe” - Rajki Márton ügye

Az előadás címe:
A zajból a „kockacsendbe” - Rajki Márton ügye

„Kérlek, ne nehezteljetek ezért, amit most írni fogok. Azonban én már öreg ember vagyok és szükségét érzem lelkemben felkészülni arra is, hogy nem érem meg a szabadulásom, nem láthatlak szabad emberként többé Titeket, akik az életemnél drágábbak vagytok nekem” – így fordult a halál biztos tudatában családjához Rajki Márton 1959. június 8-án.

Dr. Rajki Márton (1901) 1956 októberében fájdalmas tapasztalások generálta karakterfejlődésen túl, érett személyiségként sodródott Újpesten a forradalomba: 1956. október 24. és 28-a között ő volt az újpesti Forradalmi Bizottság első elnöke, október 30- án pedig önálló keresztény párt szervezésébe kezdett. A forradalom bukása után a rezsim megtorlás-logikája végül megpecsételte sorsát: „Kósa Pál és társai” ügyében 1959. március 15-én vasárnap a „mosolygó halál”-ként emlegetett Borbély János őt is halálra ítélte – s ezen a másodfokú ítélet sem változtatott. Rajki Márton Újpest mikrokozmoszában 1956. október 24. és november 3. között játszott szerepét rekonstruálva egy atipikus karaktert és viselkedésmódot ismerhetünk meg. Ugyanakkor – konkrét személyén túl – Rajki ügye kiváló alkalmat ad számunkra, hogy újraértékeljük a forradalom alakjait és szerepüket éppúgy, mint kritikusan szembenézzünk azon mítoszokkal és fél-megértésekkel, amelyek az idők során az 1956-os forradalom és szabadságharc valódi történetéhez – akarva, akaratlanul – hozzátapadtak. Előadásomban emellett a következő kérdésekre keresem a választ:

Létezett-e a forradalom sodrában kiforrott egységes jövőkép? Milyen szerepe volt az egyéni ambícióknak és illúzióknak, illetve azok ütközésének a Forradalmi Bizottságban? A döntések szintjén léteztek-e totális autoritások, vagy részautoritások összegződéséről beszélhetünk? Dezintegrálódott-e teljesen a kommunista hatalom? Létezett-e a helyi/regionális szinten túlmutató, kézzelfogható nemzeti egység? Hogyan hatott a szovjetek katonai inváziója a forradalom politikai erőterének szereplőire? Hogyan képeződtek le a régi/új hatalom megszilárdulásának fázisai Újpesten? Volt-e a kádári megtorlásnak világos logikája, vagy esetlegességgel és önellentmondásokkal szembesülünk „Kósa Pál és társai” perében, s benne Rajki ügyében?

Kávássy János Előd

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára