Mitrovits Miklós előadása - videó

Mitrovits Miklós előadása - videó

Józef Światło disszidálása - A sztálinizmus titkai Lengyelországban

Józef Światło (1915--1994) a lengyel Állambiztonsági Minisztérium magas beosztású funkcionáriusa 1953. december 5-én nyugatra disszidált. Kelet-Berlinből Frankfurton keresztül Washingtonig jutott, ahol a Szabad Európa Rádió műsoraiban beszélni kezdett a Lengyelországban zajló terrorról. Az adások óriási visszhangot váltottak ki Lengyelországban. Egyfelől a társadalom ekkor tudta meg, hogy mi történt az elmúlt néhány évben a diktatúra börtöneiben, másfelől komoly riadalmat keltett az állambiztonsági szolgálatoknál is a titkok kiszivárogtatása.
Światło a minisztériumon belül a hírhedt X-es részleg igazgatóhelyettese volt. Ezt a részleget kifejezetten azért hozták rétre 1949-ben, hogy a párton belüli ún. jobboldali-nacionalista és trockista „elhajlásokat" felderítse. A részleg hatalmát jól szemlélteti, hogy Światło közvetlenül Bołesław Bieruttól kapta megbízatását, és közvetlen telefonösszeköttetéssel rendelkezett Lavrentyij Berijához. Személyes parancsára tartóztatták le Władysław Gomułkát és feleségét, de a Rajk-per lengyelországi szálait is ő tartotta kézben.
1953 novemberében Bierut megbízásából Kelet-Berlinbe utazott, hogy a Stasival egyeztessen egy nyugatra szökött lengyel írónő, Wanda Brońska likvidálása ügyében. Miután a szolgálati feladatát ellátta, Nyugat-Berlinben az amerikai hatóságokhoz fordult, akik elfogadták menedékkérelmét.
Światło kémtörténete azonban még ennél is bonyolultabb, a forrásokból ma már tudjuk, hogy 1948 óta a brit (MI6) és az amerikai hírszerzésnek (OSS) is dolgozott. Főszerepet játszott „Splinter Factor" fedőnevű akcióban, amely célja Noel Field lejáratása volt a Rajk- és a Slánský-perekkel összefüggésben.
Az előadásban Światło karrierjéről, tevékenységéről és szökéséről, illetve ennek következményeként a lengyel állambiztonság átszervezéséről is szó lesz. Végül pedig bemutatom, hogy miről beszélt Światło a Szabad Európa Rádióban, és mindez milyen szerepet játszott az olvadásban, a lengyel desztalinizációban.

Mitrovits Miklós

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára