Okváth Imre előadása - videó

Okváth Imre előadása - videó

A katonai elhárítás újjászervezése és tevékenysége a Kádár-korszak kezdeti periódusában

A Történelmi KávéháZ 2012. februári előadását Okváth Imre tartotta "A katonai elhárítás újjászervezése és tevékenysége a Kádár-korszak kezdeti periódusában" címmel.
Okváth Imre szerint a nagy létszámú, de alacsony szakmai színvonalú elhárítás a forradalmat megelőzően nem annyira a külföldi hírszerző szervek munkájával volt elfoglalva, sokkal inkább a magyar hadsereg tiszti és tiszthelyettesi állományának szentelte figyelmét.
1956 októberében a teljes vezetőség és a központi állomány (119 fő) teherautóra pakolta a titkos anyagokat és azokat féltve bevonult a honvédelmi minisztérium épületébe. Innen a Fő utcai börtönbe vitték őket és csak a szovjet hadsereg oda érkező és őket kiszabadító alakulatainak köszönhették szabadulásukat. Valószínűleg ennek a traumának köszönhető, hogy belőlük lett a később megszervezett karhatalom egyik legkegyetlenebb alakulata, melynek tagjai nem csak Budapesten, de sok helyen vidéken is követtek el atrocitásokat.
A forradalom leverése után aztán megkezdődött a katonai kémelhárítás átalakítása és újjászervezése. Az előadásban a történész bemutatta a BM II/1. (Katonai Kémelhárító) Osztály 1957-1962 közötti szervezetét és tevékenységét. Emellett szó esett a nyugati hírszerző szervezetek magyarországi munkájáról is. Ez utóbbiak elsősorban a budapesti katonai attasé hivatalok fedésében működtek, - mellesleg igen eredményesen. A magyar katonai elhárítás ezen időszaka az állambiztonsági szolgálaton belül nem minősíthető sikertörténetnek, szakmai színvonaluk alacsony maradt.

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára