Soós Viktor Attila előadása - videó

Soós Viktor Attila előadása - videó

Egy egyházügyi tanácsos SZT-tiszt évtizede Győr-Sopron megyében

Az előadás címe:
Egy egyházügyi tanácsos SZT-tiszt évtizede Győr-Sopron megyében

Győr-Sopron megye bizonyos szempontok szerint az állambiztonság vonatkozásában kiemelt terület volt. A nyugati határ, a határsáv intézménye, a Csehszlovákiával való kapcsolatok, információk cseréje és az idegenforgalom meghatározta a megyében tevékenykedő állambiztonság orientációját. De más szempontok miatt is kiemelkedett Győr-Sopron megye. A győri püspökség, de különösen a bencés rend, és annak központja, Pannonhalma 1945 után állandó célpont, nyomon követendő hely és intézmény volt, az ott élő szerzeteseket folyamatosan ellenőrizték. A bencés rend hosszú ideig okozott fejtörést és adott feladatot az állambiztonságnak, amelynek lassan sikerült eredményeket is elérnie.

Előadásomban Kovács István a Győr-Sopron Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága egyházügyi tanácsosának egyházakkal kapcsolatos tevékenységét, jelentéseit mutatom be. A kettő azonban szorosan összekapcsolódik, hiszen amellett, hogy Kovács István egyházügyi tanácsos volt, közben a BM Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság III/III-1. alosztályának SZT-állományú, főoperatív beosztottjaként is tevékenykedett. Vagyis az egyházakat ellenőrizte és felügyelte – egyszerre hivatalosan és nem hivatalosan. Érthető módon az egyházügyi tanácsosi működése jobban dokumentált, ugyanakkor SZT-tisztként végzett munkája, még ha nehezebben is megismerhető, az állambiztonsági szervek szempontjából mégis eredményesnek mondható.

Ki volt Kovács István? Hogy és miért került a győri Öntöde- és Kovácsológyár üzemvezető tisztségéből, amit 1953. április 24. – 1966. március 15. között töltött be, a Győr-Sopron Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága egyházügyi tanácsosi székébe 1966-ban? Miért volt szükség egy „Szigorúan titkos” tisztet fedő munkahelyként az egyházügyi tanácsosi poszton alkalmazni?

Előadásomban a hatvanas évek közepétől a hetvenes évek második feléig nyúló időszakot mutatom be az egyházak helyzete szempontjából, rekonstruálva, hogy Győr-Sopron megyében milyen kapcsolat alakult ki az állam és az egyház között, hogyan viszonyult a két ellenőrző és végrehajtó szerv, az Állami Egyházügyi Hivatal és a BM a helyi egyházi vezetőkhöz, szervezetekhez.

Soós Viktor Attila

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára