Nemzetközi workshop a Történeti Levéltárban

Nemzetközi workshop a Történeti Levéltárban

2017.12.07 - Nemzetközi workshop

Levéltárunk 2017. december 7-én egy nemzetközi műhelykonferencián látta vendégül a kommunista rendszerek titkosszolgálati iratanyagait őrző európai intézmények hálózatának (The European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files) munkatársait. A tudományos eszmecsere témája ezúttal annak megvitatása volt, milyen módon lehetne a kommunista rendszer állambiztonságának fennmaradt dokumentumait felhasználva szélesíteni az ilyen típusú levéltárak oktatási és közművelődési tevékenységét, hogyan lehetne a közvélemény, különösen az ifjúság mind szélesebb köreihez eljuttatni azt a speciális tudást, amely ezen intézmények falai között felhalmozódott. A közművelődési feladatok legfontosabb célja, hogy hozzájáruljunk az embertelen diktatúra működésének megismeréséhez, felhívjuk a társadalom figyelmét ennek az ismeretnek a fontosságára, és fenntartsuk az érdeklődést ez iránt.

A konferenciára számos, az egykori szovjet blokkhoz tartozó országból érkeztek előadók. Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatójának megnyitója után, Axel Janowitz a német BStU intézményének munkatársa tartott rendkívül meggyőző előadást arról, miképpen igyekezek a fiatalokhoz közel hozni a megosztott Németország 1945 utáni történetét. Csendes László, a bukaresti C.N.S.A.S. intézet elnökségi tagja arról beszélt, milyen módszereket használnak az oktatásban a kommunista Románia jogtiprásainak bemutatásakor. Jitka Bílková, a cseh Arhiv bezpečnostnich složek munkatársától megtudhattuk, hogy intézményüknek már az egészen fiatal, a kisiskolás generáció számára is van programajánlatuk. Peter Jašek, a szlovák UPN társintézet történésze megosztotta a hallgatósággal azokat a problémákat, amelyekkel az intézményük szegényes költségvetése és a társadalom érdektelensége miatt kell szembesülniük tevékenységük során. Két szlovén kolléga előadásából is képet alkothattunk szomszédjaink emlékezetpolitikájáról: Damjan Hančič az SCNR intézettől, Gregor Jenuš pedig az Arhiv Republike Slovenije nevű nemzeti levéltárból érkezett hozzánk. Az utolsó szekcióban Marzena Kruk, a lengyel IPN ilyen vonatkozású tevékenységét mutatta be, amellyel a társadalom széles rétegeihez – különösen a fiatalokhoz – szólnak. Kiderült, hogy páratlan közművelődési munkájukat országos szinten 150 képzett kolléga végzi. Boris Mihaylov, a bolgár COMDOS intézet munkatársa a levéltáruk igen meggyőző publikációs tevékenységéről számolt be.

A konferenciát az ÁBTL főigazgatójának felszólalása zárta, amelyben ismertette levéltárunk jelenlegi munkáját, és a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Témakörök: 
HírEseményKonferencia

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára