Podcastek és videók

2024. június 13. Moralizálás az ügynökakták nyilvánossága körül

Léteznek-e ügynökakták? Mennyire hihetőek az állambiztonsági iratok információi? Mennyire nehezíti meg a moralizálás a történészek dolgát? Az Ügynökök, informátorok jelentések című, a Jaffa Kiadó gondozásában pár héttel ezelőtt megjelent könyv kapcsán a szerzővel, Takács Tiborral, levéltárunk tudományos kutatójával és Ötvös Istvánnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjával beszélgetett Pócs Nándor.

2024. május 23. Az állambiztonság és a virtuóz zongoraművész

Hogy került Cziffra György az állambiztonság látóterébe? Miben tűnt ki a művész a korszak zongoristái közül? Milyen életút vezetett az angyalföldi Tripolisztól Párizsig? Különleges élethelyzetekről, zenei tehetséggondozásról és a művész máig ható örökségéről Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével és Viszket Zoltán történésszel, az ÁBTL-ben februárban nyílt kiállítás kurátorával beszélgetett Pócs Nándor.

2024. május 16. Konferencia Cziffra György életeiről

Április 24-én, a Cziffra György életei címmel rendezett kamarakonferenciánkon azokat a kisvilágokat, konkrét földrajzi helyeket mutattuk be, amelyek meghatározók voltak a művész életében.

2024. május 9. Tényleg boldogok leszünk az Óperencián túl?

Milyen közeget mutat be A Rög gyermekei trilógia? Érdemes hazajönni az óhazába? Parasztregény vagy modern amerikai próza? Népi írók, kivándorlás és generációs dilemmák: a Zavarkeltés-sorozat idei záróepizódjában Oravecz Imre Ókontri című regényéről Papp István történésszel, Levéltárunk főosztályvezetőjével beszélgetett Pócs Nándor.

2024. április 25. Újpesti kerülőút a nép lelkéhez: labdarúgás és állambiztonság

Hogy lett az Újpest a rendőrség csapata? Milyen rendőri beosztást kaptak a focisták? Mit jelentett ez a klub hétköznapjaiban? Hogy kötődik az Újpest az ÁBTL épületéhez? Az Újpest FC 1945 utáni történetével kapcsolatos legendákról, tévhitekről és rágalmakról Tóth András válogatott labdarúgóval és Pap Péter Istvánnal, Levéltárunk tudományos kutatójával beszélgetett Pócs Nándor.

2024. április 4. Az ember, akinek filmet forgattak a kalapjáról

Miért hord kalapot Bereményi? Milyen volt az első találkozása Kardos Györggyel, a Magvető Kiadó igazgatójával? Őriz-e jelentéseket az író-rendezőről az ÁBTL? Cseh Tamásról, városmajori kalapos sétákról és a szabadság aktorairól a márciusi filmklubunkban bemutatott, Bereményi kalapja című film után Pap Péter István Bereményi Gézával, a film főszereplőjével, és annak kreatív producerével, Csejdy Andrással beszélgetett.

1 2 3 ...