Kiállítással emlékezünk jövőre Cziffra György és az állambiztonság kapcsolatára

Kiállítással emlékezünk jövőre Cziffra György és az állambiztonság kapcsolatára

Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel 2024. február 14-én nyílik kiállítás Levéltárunkban azokból a dokumentumokból, amelyeket a zongoraművészről az állambiztonság tartott nyilván.

A koncertek mellett társművészeteket is felvonultató Cziffra Fesztivált 2024. január 18-tól február 25-ig immár kilencedik alkalommal rendezik meg. A rendezvénysorozat szeptember 20-i budapesti sajtótájékoztatóján Vörös Géza, Levéltárunk főosztályvezetője elmondta: a tárlat bemutatja, miként akarta az állambiztonság Magyarországon befolyásolni Cziffra Györgyöt és emigrációját követően hogyan próbálta életét továbbra is nyomon kísérni.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták őket. Feleségét és őt többéves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható Levéltárunk iratai között.

A 2024 februárjában nyíló - többek közt a fenti dokumentumot is bemutató - kiállításunk a világhírű zongoraművész és a politikai rendőrség kapcsolatát mutatja be. A tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos eddig nem publikált dokumentumok keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint Cziffra személye által részben az állambiztonság működését.

A több hónapon keresztül látogatható kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik majd még színesebbé, változatosabbá.

Témakörök: 
Hír