Kutatók Éjszakája 2023 - Programjaink

Kutatók Éjszakája 2023 - Programjaink

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

PROGRAMJAINK

17:00-22:00 „Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek”
Állandó, interaktív kiállításunk a Levéltár iratanyagán, a korabeli nyomozások során lefoglalt tárgyakon, valamint az 1945 és 1990 közötti időszak konkrét történeti eseményein keresztül mutatja be a titkosszolgálatok működését.

17:00, 18:30 „Ügynökök éjszakája” – Szerepjáték
1957. március 13-án a reggeli órákban téged és barátaidat letartóztattak illegális röplapkészítésért. Csak közületek lehetett valaki, aki elárulta a rendőrségnek, mire készültök. Az őrszobán várjátok sorsotokat. Egy éjszakátok maradt, hogy kitaláljátok, ki közületek a beépített ember.

A programon való részvételhez regisztráció szükséges.
17:00 - BETELT!
18:30 - BETELT!

17:00, 18:30 Óriás társasjáték
Illegális határsértőként érzékel titeket a jelzőrendszer, amikor a zöldhatáron keresztül próbáltok elmenekülni az országból. Csak akkor van esélyetek átjutni a vasfüggönyön, ha gyorsak és leleményesek vagytok! Minél többet tudtok, annál gyorsabban haladtok!

A programon való részvételhez regisztráció szükséges.
17:00
18:30 - BETELT!

20:00 Kémkedés és elhárítás gyakorlata a Kádár-rendszerben
Előadók: Rohánszky Mihály, volt kémelhárító és Rimner Gábor, egykori kém
Az előadás során igaz történetet hallhatunk egy kém életéből és az elhárítás munkájáról a lebuktatásig. Az este folyamán technikai eszközök is bemutatásra kerülnek, amivel a kémek és az elhárítók dolgoztak.

Témakörök: 
Hír