Hírek, információk

Álláspályázat állományvédelmi munkatárs munkakör betöltésére

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1)
bekezdése alapján pályázatot hirdet az

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába
Informatikai és Állományvédelmi Osztály

állományvédelmi munkatárs
munkakör betöltésére.

A pályázati kiírás teljes szövege IDE kattintva, vagy a "RÓLUNK » Pályázatok" menüpont alatt olvasható.

56 graffiti - virtuális kiállítás

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Clavis Irodalmi Ügynökség „56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” című kiállításának képei virtuális kiállítás keretében honlapunkon is megtekinthetők.

A képek IDE kattintva, vagy a SZOLGÁLTATÁSOK / NYÍLT TÉR / 56 graffiti - virtuális kiállítás menüpont alatt láthatók.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal átadta az 1990 előtt működött pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatának titkosszolgálati adathordozóit a Történeti Levéltárnak

Az Országgyűlés a 2017. évi XCIV. törvénnyel módosította az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvényt. A 2017. július 5-én hatályba lépett módosítás lehetővé tette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal július 6-án átadja a „G” és „H” nyilvántartásokat, illetve a „K” adattárat tartalmazó állambiztonsági mágnesszalagokat, optikai adathordozón archivált adatállományt, valamint ezek kinyomtatott és hitelesített példányát.

„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” - kiállítás meghívó

Meghívó

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Clavis Irodalmi Ügynökség sok szeretettel meghívja Önt az

„56 – graffiti/Márciusban Újra Kezdjük” című kiállításának megnyitójára

Helyszín: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (1067 Budapest, Eötvös utca 7.)

Időpont: 2017. július 7. 11 óra

A kiállítást megnyitja: Cseh Gergő Bendegúz az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója, és Molnár Zsolt, a Clavis Irodalmi Ügynökség ügyvezetője

A kiállítást rendezte: Bitó Katalin

A Cseh Nemzeti Levéltár küldöttsége látogatást tett levéltárunkban

2017. június 27-én a prágai Cseh Nemzeti Levéltár (Národni Archiv) három fős küldöttsége látogatta meg levéltárunkat. A találkozóra a cseh kollégák kérése alapján került sor, akik elsősorban az adatvédelem témakörében kívántak tájékozódni elméleti és gyakorlati tekintetben egyaránt. A vendégeket Dr. Cseh Gergő Bendegúz főigazgató köszöntötte, majd Dr. Köbel Szilvia, a Történeti Feldolgozó és Gyűjteményi Osztály munkatársa tartott az adatvédelem magyarországi jogi szabályozásairól és aktuális kihívásairól angol nyelvű előadást. Ezt Dr. Slachta Krisztina, a Tudományos és Közművelődési Kapcsolatok Osztálya munkatársának német nyelvű, levéltárunkat bemutató előadása követte.

Könyvbemutató

2017. június 27-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Kronosz Kiadó az ÁBTL aulájában bemutatta új, közös kiadású tanulmánykötetét:

Epizódok a titkok házából

A politikai rendőrség mindennapjai 1956 után

(Szerkesztette Okváth Imre és Palasik Mária)

A bemutatón levéltárunk főigazgatójának, Cseh Gergő Bendegúznak a köszöntő szavai után Erőss Zsolt, a Kronosz Kiadó igazgatója mondott bevezetőt. Többek között elmondta, hogy a szakmai bemutatót megelőzően, már az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren megkezdődött a kötet terjesztése. A kötetet két számjegyű példányszámban sikerült a eladni - azaz a jelek szerint a könyv nem csupán a szakma, a történészek, hanem a szélesebb nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat.

Módosult a 2003. évi III. törvény

Az Országgyűlés 2017. június 15-ei ülésnapján elfogadta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény és az ehhez kapcsolódó törvények módosításáról rendelkező 2017. évi XCIV. törvényt. Ezzel a törvényhozó megteremtette a jogi lehetőségét a rendszerváltást megelőzően működött, az egykori állambiztonsági szerveknél keletkezett ún. titkosszolgálati mágnesszalagok Történeti Levéltár részére történő átadásának. Ezen felül, az állambiztonsági iratok kezelése mellett, mostantól az 1990. február 14-e után létrejött nemzetbiztonsági szolgálatok anyagai tekintetében is rendelkezik illetékességgel az Intézmény.

Oldalak