Levéltárpedagógia

Levéltárpedagógia

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) kiemelt feladata az 1990 előtti titkosszolgálatok történetének feltárása és bemutatása, valamint célja, hogy a kommunista diktatúra politikai rendőrségének működését ismertté és érthetővé tegye.

A Levéltár az oktatásban, így középiskolás tanulók, valamint egyetemi hallgatók számára is közelebb kívánja hozni az itt őrzött iratokat, amelyek a politikai okokból megfigyelt és üldözött személyek ellen folytatott titkos nyomozásokról tanúskodnak. Ezekből az iratokból megismerhető történetek izgalmasak, sokszor mélyen megrázóak és a saját múltunk megismerése szempontjából nagyon fontosak.

„Titkosszolgálati” levéltárpedagógia általános- és középiskolásoknak
A Levéltár munkatársai a tanulók életkori sajátosságait figyelembe véve alakították ki a levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, melyek a Levéltárban őrzött írott, tárgyi és audiovizuális forrásokra, továbbá – 2021-ben az év levéltári kiállítása díjat elnyert – Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek című interaktív kiállításunkra építve mutatják be az 1945 és 1990 közötti korszakot.

A diákcsoportokat szívesen látjuk a Levéltárunkban, de igény szerint az iskolákba is ellátogatunk, valamint a pedagógusoknak is kínálunk különböző programokat.

Tematikus és levéltárbemutató előadások egyetemistáknak
Levéltárunk kutatói rendhagyó történelemórák, előadások megtartását vállalják főiskolai és egyetemi hallgatóknak a 20. századi történelemről, különös tekintettel az 1945 és 1990 közötti kommunista diktatúra működéséről, a Rákosi- és Kádár-korszak sajátosságairól, a rendszer titkosszolgálatainak szerepéről és a társadalmi ellenállás formáiról.
Emellett bemutatjuk az intézményt és a Levéltárban őrzött iratokat, valamint az Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek című állandó kiállításunk tárlatvezetés keretében is megtekinthető.

Pedagógusoknak
A tanároknak, valamint az egyetemi oktatóknak is szívesen tart a Levéltár bemutatót az intézményről és az itt őrzött iratokról.

Valamennyi programunk ingyenes, hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között várjuk a csoportokat előzetes egyeztetés alapján.

Kérjük lehetőleg egy hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál!

Jelentkezés és bővebb információ az alábbi e-mail címen: tarlatvezetes@abtl.hu