Hírek

2024. május 13. Támadnak az ügynökatkák?

Járjunk levéltárba, olvassunk könyveket és tudjunk meg minél többet a múltunkról – talán ezekkel lehetne legjobban összefoglalni Takács Tibor Ügynökök, informátorok jelentések című könyvének bemutatóját, amelyet május 7-én este tartottunk Levéltárunkban.

2024. április 24. Sorsok a dossziék mögött: Cziffra György életei

A jelenlegi iratnyilvánosság a múlt jobb megismerésében és egyben a hasonló tárlatok létrehozásában is segít - mondta el Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója a Cziffra György életei című, időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kamarakonferencia megnyitóján, április 24-én Budapesten.

2024. április 23. Ember Mária-díjat kapott levéltárunk történésze, Szécsényi András

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége 2016-ban alapította meg az Ember Mária-díjat, az írónő emlékének adózva. A díjat 2024-ben Sándor Anna, a Spinoza Színház létrehozója és működtetője, Horváth M. Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója, illetve megosztva Huhák Heléna és Szécsényi András történész-muzeológusok kapták.

2024. április 22. Történetírás és fikciós múlt az új Betekintőben

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2023. május 23-án kerekasztal-beszélgetést és műhelykonferenciát rendezett a Metahistory megjelenésének 50 éves jubileuma alkalmából. A Betekintő legújabb, 2024/1. száma az ott elhangzott előadásokat mutatja be.

2024. április 15. Könyvújdonság az 1979–1989-es szovjet–afgán háborúról

Hiánypótló szakkönyv jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában: Ion Xenofontov moldovai történész professzor Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyvét Levéltárunk munkatársa, Bandi István fordította magyarra. A mű a szovjet–afgán háború világát tárja fel az érdeklődők számára, mégpedig "alulnézetből", azaz az odaküldött katonák szempontjából.

2024. április 3. Miért nem nyilvánosak az ügynökakták?

Takács Tibor legújabb, a Jaffa Kiadó és az ÁBTL gondozásában megjelent könyve részben a „nem”-ről és a „nyilvános”-ról, részben az „ügynökökről”, azaz az állambiztonsági hálózatról, részben pedig az „aktákról”, azaz az állambiztonsági iratokról szól. Legfőképpen persze utóbbi kettőről: az ügynökhálózat szervezéséről, felépítéséről és működéséről, illetve arról, hogy mi tudható meg mindezekről a fennmaradt iratokból.

1 2 3 ...