Workshop a levéltárpedagógia mindennapi tapasztalatairól

2024. február 26. Workshop a levéltárpedagógia mindennapi tapasztalatairól

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Levéltárunk egész napos workshopján hét fővárosi és vidéki levéltár nyújtott betekintést levéltárpedagógiai foglalkozásaiba.

A programon délelőtt 11 órától egy-egy intézmény 3-4 alkalommal 20-30 percben mutatta be a foglalkozását. Ezt délután a levéltárpedagógia mindennapi tapasztalatai témában kerekasztal-beszélgetés követte a közreműködő intézményekkel.

A program első három órájában Levéltárunk mellett Budapest Főváros Levéltára, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Békés Vármegyei Levéltára, Győr-Moson Sopron Vármegye Levéltára, Nógrád Vármegye Levéltára levéltárpedagógusai tartottak bemutató foglalkozásokat. A megjelenített témák az 1848-as forradalom története, a magyarok túlélési esélyei a Gulágon, egy középkori iratkaland, írástörténeti gyakorlatok, Szemelliker Antal fülesi plébános életútja, a betyárvilág Nógrádban, az emigráció mindennapjai és a diktatúra állambiztonsági iratainak útvesztőjében való bolyongás voltak.

A foglalkozásokat követően a szervező levéltárak képviselői, valamint Dr. Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Tanárképző Intézet docense kerekasztal-beszélgetést folytattak a levéltárak pedagógiai módszereiről, lehetőségeikről, elméleti és gyakorlati kérdésekről.

Fotó: mnl.gov.hu